.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
25.06.2020 16:36

Коментари 0 / Видяна 822

Паметта на 38 български войни, погребани в гробищния парк на Логодаж, бе почетена с Панахида и поднасяне на цветя

Още по темата: 5 села в Община Благоевград остават без детски градини до края на август Паметта на 38 български войни, погребани в гробищния парк на Логодаж, бе почетена с Панахида и поднасяне на цветя Българските автобуси ще преминават през специално обособен коридор на ГКПП „Кулата – Промахон” Правят площадка за домашни любимци в Благоевград Адвокат Теодор Тошев сезира прокуратурата за фалшиви новини Въпреки тримата заразени с COVID -19! Община Благоевград е отворена за граждани Андон Тодоров остава председател на ОбС – Благоевград поне до края на месеца Такса "Смет" за заведенията в Благоевград без промяна Панихида за загиналите за свободата на Македония ще бъде отслужена в църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград НПО търсят изход от тежкото положение в Благоевград


Паметта на 38 български войни, загинали в битката при Калиманци по време на Междусъюзническата война, бе почетена на възстановеното гробище при село Логодаж. Благодарение на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Благоевград и Сдружение „Ние жените” през 2015 година на място бе поставена и паметна плоча. Припомняме, че тя бе открита от Иван Петров и тогавашният председател на ОбС - Благоевград Радослав Тасков, който пред присъстващите каза, че Общината ще продължава да помага при подобни каузи, което се и случваше до смяната на кметското ръководство.

 

Днес на мястото на поставената паметна плоча вече се издига пирамида от камъни, районът около няколкото останали надгробни камъка е почистен. Събитието тази сутрин уважиха заместник – областният управител Иван Стоянов, заместник-кметът на Община Благоевград инж. Евгени Терзиев, който се появи доста по-късно от останалите, Иван Петров, полковник от запаса и председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Благоевград, Здравка Чимева, председател на Сдружение „Ние жените”, отец Светослав Кючуков, Васил Новоселски, председател на Народно читалище „Никола Вапцаров” – Благоевград, представители на политически партии, местни жители на селото, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Сдружение „Ние жените”.


За да почетат паметта на българските герои, отец Светослав Кючуков отслужи Панихида, присъстващи запалиха свещи, след което сведоха глава в знак на почит към героите, поднасяйки цветя в знак на признателност.

По-късно присъстващите се отправиха към село Клисура, до бившето училище, където е изградена паметна плоча на загиналите в борбите за освобождение, фашизма и Отечествената война, където също бяха поднесени цветя от присъстващите. Там полковникът от запаса Иван Петров каза, че до преди няколко години паметната плоча не е била в добро състояние, но с общи усилия, както в село Логодаж, така и в село Клисура, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Благоевград и Сдружение „Ние жените” са успели да ги възстановят.

 

Тук ще отворим една скоба, за да кажем, че преди седмици, когато се състоя гражданско събитие за подписването на Меморандум между неправителствени организации от Благоевград, милеещи за развитието на Общината, стана ясно, че в последно време липсва каквато ѝ да е било грижа от страна на Общината за паметниците на културата. Закъснението на представител на Община Благоевград на днешното събитие се прие именно като знак от всички присъстващи, а полк. Петров дори сподели: „С наш труд и средства сме възстановили и поддържаме 6 или 7 паметника в Община Благоевград. Не, че се хвалим, но мисля, че има какво да покажем на всички наши общественици. Аз съжалявам, че няма никой от Общината, въпреки че сме поканили кмета и още трима заместника, за да им покажем някои неща”.

 

 

Отец Светослав Кючуков, който отслужи Панихидата за загиналите войници не скри радостта си от това, че в града все още има хора, които истински влагат смисъл в понятия като родолюбие и патриотизъм. „Свикнали сме да приемаме свободата като даденост. Без да се замисляме, че това е нещо, което изначале не е дадено на човека. Голяма част от нашите предци са платили за тази свобода много скъпо, с кръвта си. Наше задължение е и аз искрено се радвам и приветствам това, което правите вие, за това, че паметта на тези наши предци, които са част от нашата история, продължават да бъдат помнени”, допълни той.

 

Поднасяне на цветя имаше и пред паметна плоча на загиналите в борбите за освобождение, фашизма и Отечествената война при село Клисура, която до преди няколко години също е била в много лошо състояние, но са успели да я възстановят.
 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN