.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
29.06.2020 09:17

Коментари 0 / Видяна 1232

Петровден е!

Още по темата: Православната църква чества паметта на Свети мъченици Мануил, Савел и Исмаил Православната църква почита Света Акилина Днес почитаме Възнесение Господне – Спасовден Днес имен ден празнуват Мартин и Мартина Православната църква чества успение на Св. Методий Славянобългарски Днес честваме „Божията сила”, ето кои имат имен ден Нежно женско име празнува днес Тодоровден е! Почитаме св. Теодор Тирон Павославната църква чества св. мъченици Хрисант и Дария Православната църква почита паметта на св. преподобни Алексий

 

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос.

 

Днес имен ден празнуват всички, носещи имената:

 

Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

 

Празникът в чест на светците Петър и Павел е и за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град.

 

В някои краища Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден (от глагола паля). В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница.

 

В този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня.

 

В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки петровки. На някои места те се раздават като помен за умрели деца.

 

В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора.

 

И тук, както в по-голямата част на народния ни календар, в рамките на християнското честване на първоапостолите са вмъкнати ритуални действия с атропеен характер.

 

Преди всичко това е жертвоприношението на петел, а известно е, че още в древните митологии птицата е знак на висшето, небесното. Петелът например е соларен знак: той, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението.

 

Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и съответно - с омилостивяването на силите, които изгарят природата. Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността; затова често той е жертва и в сватбените обреди, която ще осигури плодовитостта на брака.

 

В Новия завет петелът става знак на разкаянието на Петър.

 

Българите вярват, че светците Петър и Павел са братя близнаци. Техният празник се предшества от двуседмичен пост.

 

Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска.

 

Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл "Кифа" (на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи "камък". Името на апостол Петър се споменава постоянно в Евангелието.

 

Той бил един от любимите ученици на Христос. Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него.

 

В двора на първосвещеника обаче, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа.

 

Когато пропял петелът, той си спомнил предсказанието на Спасителя: "Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че Ме познаваш. (Лука 22:31-34), и горко се разкаял.

 

След Възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото апостолство.

 

Традиционно се смята, че Петър е учител на юдеите, а Павел - на езичниците. Петър проповядвал в Юдея, Галилея, Самария, Кесария, Йерусалим, Сирия, Антиохия. Стигнал и до Египет. Пътувал до Британия, Гърция, бил в Коринт.

 

Около 67 г. пристигнал в Рим. Там император Нерон предприел гонения срещу християните.

 

Петър бил затворен в тъмница и на 29 юни предаден на смърт.

 

Осъдили го на кръстна смърт. Петър обаче помолил да го разпънат с главата надолу, като не считал себе си достоен за еднаква смърт със Спасителя.

E79 News
Тагове:

Коментари: