.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
13.08.2020 09:17

Коментари 0 / Видяна 1234

Доц. Кунчев: Хората, които не вярват в COVID-19 са като антиваксърите

Още по темата: Българска лекарка от Франция: Ковид - 19 убива 27 нови случаи на коронавирус в Благоевградско Петима пожарникари от Благоевград с Ковид-19 България държи успешно епидемията от COVID-19 под контрол Връщат ежеседмичните брифинги на НОЩ Нов случай на коронавирус е установен в СУ „Братя Каназиреви” в Разлог Премиерът Бойко Борисов: Фалшиви новини и спекулации са твърденията, че правителството ще налага нови и по-тежки мерки срещу коронавируса Учителите от ПГСАГ “Васил Левски” в Благоевград са с отрицателни тестове за COVID-19 Безкарантинната стратегия на Швеция и помага да избегне втората вълна на Covid-19 Превръща ли се Якоруда в огнище на Ковид – 19?

 

Хората, които не вярват в коронавируса са като антиваксърите – малко са, но са шумни. Това заяви пред Нова главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

По думите му има всякакви теории на конспирацията, но в тях не вярват много хора.

 

„Последното, което четох е, че не ваксината е опасна, а самото тестване и имаше призив хората да не дават проби за COVID-19“, заяви доц. Кунчев. По думите му около 5000 теста, може би 4000 се правят в частни лаборатории и са платени по желание на изследваните.

 

Доц. Кунчев отбеляза, че вече трета седмица задържаме на около 1500 заразени от коронавирус. „В момента нас ни надминават по заболеваемост редица европейски страни Франция, Испания, Англия. От 2-ро място в ЕС, ние паднахме на 6-то и се борим с Швеция и Холандия за седмо и осмо място. Така че важни са тенденциите“, обясни той.

 

По думите му увеличаването на заболеваемостта неминуемо след 2-3 седмици води и до увеличаване на смъртността. Имаме повече починали, защото имаме повече болни. Процентът на смъртността в България не се е променял драстично и е около 1%. В Европа се движи от 0,7 до 1,5 – 2, в страните с най-висока смъртност е 2,5.

 

„Продължаваме да изследваме обитателите и персонала в старческите домове. Проверяваме дали работещите там имат втори договори и какво друго работят, за да не е много рисково“, обясни още доц. Кунчев. Главният здравен инспектор е категоричен, че няма огнищата в страната са овладени. „Нямаме нови случаи в старческите домове в Русе и Варна“, заяви той.

 

Доц. Кунчев цитира и схема на СЗО за разпространението на вируса. „Ако един човек е заразен, не носи маска и е на по-малко от метър разстояние от друг човек, шансът да го зарази е 90%. Ако този, който е инфектиран носи маска, процентът спада на 70. Ако и двамата носят маска шансът да си предадат вируса един на друг е 20-30%, а ако носят маски и спазват дистанция тогава вероятността е 5%“, обясни експертът.

E79 News
Тагове:

Коментари: