.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.08.2020 09:36

Коментари 0 / Видяна 704

Наесен ще е трудно - атакуват ни и грип, и коронавирус

Още по темата: 27 нови случаи на коронавирус в Благоевградско Петима пожарникари от Благоевград с Ковид-19 България държи успешно епидемията от COVID-19 под контрол Връщат ежеседмичните брифинги на НОЩ Нов случай на коронавирус е установен в СУ „Братя Каназиреви” в Разлог Премиерът Бойко Борисов: Фалшиви новини и спекулации са твърденията, че правителството ще налага нови и по-тежки мерки срещу коронавируса Учителите от ПГСАГ “Васил Левски” в Благоевград са с отрицателни тестове за COVID-19 Безкарантинната стратегия на Швеция и помага да избегне втората вълна на Covid-19 Превръща ли се Якоруда в огнище на Ковид – 19? 58 нови случаи на коронавирус в Благоевградско

 

Коронавирусът е сравнително стабилен генетично, което е добра новина за създаването на лекарства и ваксини.

 

Това показва изследване на генома на вируса, направено в университета в Болоня, съобщи вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Би Ти Ви.

 

Според изследването нивото на мутиране на коронавируса е поне два пъти по-ниско в сравнение с грипните вируси.

 

В момента са установени 6 варианта на коронавируса. Първият е най-старият, тръгнал от Ухан. Вторият, наречен "ес" - засега се предполага, че той е върлувал в Италия, е допринесъл вирусът да се разпространява.

 

    Три от вариантите - джей, джей ар и джей хаш, са най-разпространени в Европа по думите на проф. Александрова. Два от тях са установени в Италия, третият е във Франция.

 

У нас в момента се прави изследване какъв точно е вариантът на коронавирус.

 

Според проф. Александрова коронавирусът трябва да се атакува по различни начини, тъй като, ако бъде притиснат, ще се опита да избяга чрез мутации. По думите й всички вируси го правят.

 

    Наесен, когато се очаква коронавирусът да се застъпи и с грипните вируси, е препоръчително хората, които се чувстват зле, да не ходят на работа, обясни проф. Александрова. Причината е, че тогава вероятно ще бъде трудно да се разбере веднага какво е заболяването - грип или COVID.

 

    Поне три ваксини има в момента в света, които са в трета фаза на изпитание. При нея трябва да се разбере доколко ваксината е ефективна.

 

По повод наближаващия старт на учебната година проф. Александрова даде два примера. В Израел училищата отворили през май, но седмица по-късно отново били затворени, след като се оказва, че в едно училище са инфектирани 150 ученици и над 80 души от техните близки.

E79 News
Тагове:

Коментари: