.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.08.2020 09:39

Коментари 0 / Видяна 252

КАТ връчи фишове за 6 милиона лв. по границите

 

Общо 42 358 електронни фиша връчиха полицаите на ГКПП-тата в страната от началото на юни, когато започнаха проверките за неплатените им задължения.

 

Тяхната обща стойност, която се очаква да влезе в държавната хазна, възлиза на близо 6 милиона лева, или по-точно - на 5 923 337 лв. Тона става ясно от справка на Пътна полиция, предоставена на медиите.

 

Връчените електронни фишове на място не подлежат на мигновено заплащане. Водачите имат право писмено да възразят или обжалват чрез декларация към директора на съответната структура на МВР. В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред шефа на структурата, припомня в. "Монитор".

 

Директорът разглежда възражението и преценява доказателствата в 7-дневен срок от постъпването му. Издаденият електронен фиш се анулира, ако от събраните доказателства е установено, че моторното превозно средство е било обявено за издирване или нарушението е извършено с моторно превозно средство със специален режим на движение.

 

Гражданите могат и да обжалват фиша чрез подаване на заявление в 14-дневен срок от получаването му (или ако е направено възражение, което впоследствие е било отхвърлено, до 2 седмици след съобщаването на отказа за анулиране на фиша).

 

    Ако пък шофьорите решат да не обжалват, те могат да се възползват от 30% отстъпка от размера на глобата, ако тя бъде заплатена в рамките на две седмици от връчването на фиша.

 

Системата за проверка за невръчени фишове и непогасени глоби бе въведена на общо 9 ГКПП-та у нас. Началото бе поставено на 1 юни, когато нововъведението бе изпробвано единствено на ГКПП Калотина. От 17 юни то действа и на пунктовете Силистра, Кулата, Гюешево, Капитан Андреево, Лесово, Маказа и двата моста на Дунав.

 

Освен да връчват невръчени електронни фишове за скорост на водачите, полицаите на входовете и на изходите от страната следят стриктно и за глоби, непогасени след срока за обжалване и този за доброволно заплащане. Сама по себе си процедурата не е нова и протича като стандартна проверка на пътя.

 

Разликата тук обаче е, че при установяването на просрочени санкции нередовните водачи се отбиват встрани, като им се предоставя възможността да заплатят задълженията си до 2 часа.

 

Те могат да направят това чрез въведените терминални устройства ПОС на пунктовете или чрез онлайн административния портал на МВР. От тази опция са се възползвали над 22 000 водачи, които са заплатили милион и половина лева чрез ПОС терминал.

 

    ГКПП Калотина при РДГП Драгоман пък е пунктът, на който са заплатени най-много документи – 5036. Въпреки че на проверка минават и пътниците, на тях единствено им се връчват електронни фишове.

 

Полицаите не изискват от тях плащане на просрочени задължения към КАТ. Системата по границите има и директно обвързване с органите на НАП.

 

Това позволява да се направи справка в системата на агенцията и да се уточни дали в действителност глобата е платена, ако има разминаване между данните на Пътна полиция и твърденията на водачите, като процедурата отнема не повече от 5 минути.

 

Въведената система по границите дава добър резултат относно събираемостта на глобите, става ясно от справката на МВР. На всички ГКПП е предоставена възможност за заплащане на дължимите глоби безкасово чрез терминални устройства.

E79 News
Тагове:

Коментари: