.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.08.2020 11:16

Коментари 0 / Видяна 1292

Утре е Голяма Богородица, тази нощ се сбъдват най-силните ни желания

Още по темата: Църквата отбелязва Рождество на пресвета Богородица Днес е Секновение, идва краят на лятото Православната църква отбелязва Успение на Св. Йоан Рилски Чудотворец Курбан за здраве във всички църкви в Благоевград за Голяма Богородица Утре е Голяма Богородица, тази нощ се сбъдват най-силните ни желания Църквите в Благоевград раздават курбан за здраве на Голяма Богородица Православната църква чества Свети Емилиян изповедник Преображение Господне Църквата отбелязва Успение на Света Анна Илинден е. Хората вярват, че на този ден не трябва да се влиза в морето

 

Утре е  Голяма Богородица - денят, в който християнската църква почита Света Богородица, като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

 

Това е най-светлият летен празник и с него свързваме много поверия, традиции и обичаи.

 

На този ден не се работи никаква работа. Добрият стопанин трябва да е свършил вършитбата до Голяма Богородица.

 

Ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.

 

Старо поверие съветва в този ден всички млади жени да не се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни.

 

Има и поверие, че на този ден молбите отправени към Божията майка, са чути и бездетните жени могат да заченат.

 

На Богородица младите бездетни булки носят дарове за светицата в църквата - цветя, кърпи и дрехи - като ги поставят под нейната икона.

 

Друго поверие гласи, че още на 14 август вечерта, жените, които искали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели дарове и оставали да преспят в църквите носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се сдобият с отроче.

 

Много хора в нощта срещу празника преспиват на свято място, където се молят за здраве и благополучие, пожелават си нещо хубаво, надявайки се с помощта на благословията на Богородица то да се сбъдне.

 

Едно от светите места е в с. Арбанаси в манастира „Света Богородица“, където в църквата „Успение Богородично”, се намира една от чудотворните икони на Богородица, която според преданието помага на бездетните да заченат.

 

На този празник там пристигат и много болни, молещи се за изцеление.

 

Поверието гласи, че само тези, които първи зърнат иконата на сутринта, могат да измолят чудото.

E79 News
Тагове:

Коментари: