.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.08.2020 12:34

Коментари 0 / Видяна 412

Радан Кънев внесе в ЕП искане за дебат за кризата в България

Още по темата: ВМРО иска отпадане на номера от бюлетината Фандъкова: Протестите в София не са заявени в Общината Избираме Велико народно събрание през ноември? Радан Кънев внесе в ЕП искане за дебат за кризата в България Соцдепутати поискаха Нинова да освободи председателския пост Няма кворум за извънредно заседание на парламента Няма кворум за извънредно заседание на парламента Депутатите се събират извънредно, изслушват Борисов Парламентът се събира извънредно в четвъртък Ще има електронно правителство, но срещу още над 1 млрд. лв.

 

Евродепутатът Радан Кънев (ДБ/ЕНП) е внесъл тази сутрин в деловодството на Европейския парламент искане, подкрепено от 55 европейски депутати, за пленарен дебат за институционалната криза в България.

 

Това обяви самият Кънев във Фейсбук. „За формулировката на въпросите и събирането на нужния брой подписи неоценим принос имаха и колегата Елена Йончева и нейният екип“, обяви още Кънев.

 

„Усилията ни дават възможност за първи път темата за върховенството на закона и медийната свобода в България да бъдат в центъра на политическия дебат на европейско ниво. Ще положа нужните усилия, в т.ч. политически дебат в рамките на групата на ЕНП, Председателският съвет на ЕП да включи дебата в дневния ред на пленарната зала“, казва евродепутатът.

 

Трите въпроса, поставени на ЕК са:

 

– Как Комисията оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система?

 

– Какви инструменти могат да бъдат задействани на равнище ЕС, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на принципите на правовата държава в България?

 

– Какви конкретни стъпки е предприела Комисията по отношение на България и какви допълнителни препоръки могат да бъдат ефективни за подобряване на ситуацията?

България се присъедини към ЕС през 2007 г. със специален механизъм за наблюдение в областта на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. Повече от 10 години след стартирането на този механизъм, през октомври 2019 г. Комисията стигна до заключението, че в България има достатъчно напредък за премахване на мониторинга, се казва в искането.

 

И продължава, че след този извод на ЕК ситуацията в България продължава да се влошава, като през юли 2020 г. повечето демократични механизми в страната са блокирани.

 

Напомня се за драматичната ситуация със свободата на медиите и 111-о място според индекса за медийна свобода на „Репортери без граници“.

 

„Ситуацията с независимостта и отчетността на съдебната система също достигна критични нива. Радикалната поляризация в работата на новоизбрания главен прокурор доведе до атаки срещу принципите на частната собственост и свободния пазар и завърши с показна акция в сградата на президентството – безпрецедентен и неприемлив акт в държава, уредена от върховенството на закона“, се казва в искането на Кънев.

E79 News
Тагове:

Коментари: