.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.08.2020 14:32

Коментари 0 / Видяна 522

Избираме Велико народно събрание през ноември?

Още по темата: ВМРО иска отпадане на номера от бюлетината Фандъкова: Протестите в София не са заявени в Общината Избираме Велико народно събрание през ноември? Радан Кънев внесе в ЕП искане за дебат за кризата в България Соцдепутати поискаха Нинова да освободи председателския пост Няма кворум за извънредно заседание на парламента Няма кворум за извънредно заседание на парламента Депутатите се събират извънредно, изслушват Борисов Парламентът се събира извънредно в четвъртък Ще има електронно правителство, но срещу още над 1 млрд. лв.

Новата пленарна сесия на Народното събрание на 2 септември може да започне с гласуване за насрочване на Велико Народно събрание, което да състави новата конституция, както ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов днес предложиха. По член 160 от настоящия основен закон стъпките за това са следните: 

 

Настоящият парламент внася решение за избори за ВНС с 2/3 от мнозинството. След това президентът Румен Радев трябва да насрочи дата за избори за него в 3 месечен срок от самото решение на 44-я парламент. 

 

Ако в хипотеза още на 3 септември депутатите решат свикването на ВНС, 3-месечният срок изтича на 3-и декември. Дотогава изборите трябва да се проведат, което означава, че е напълно възможно новите 400 депутати да се съберат и от Коледа да започнат да разписват новата конституция на държавата, която да гарантира предложената от ГЕРБ съдебната реформа и ведно нови правила за избор, включително на следващо ВНС с 280, вместо с 400 депутати. 

 

В момента Изборният кодекс обаче не съдържа никакви правила за провеждането на ВНС, нито допуска хипотеза за кръгла маса, която да ги разпише или утвърди. Това означава, че е възможно част от настоящите законотворци да поискат първо промяна в изборните текстове, които да внесат т.нар. "смесена система" за избори на съответно 200 пропорционални и 200 мажоритарни кандидати за ВНС, което би отнело месеци при поправките, коментират вещи депутати. Така може да се стигне и до протакане чак до 2021 г.

 

В случай, че ГЕРБ и останалите от мнозинството решат да действат "по бързата" процедура със старите правила за произвеждане на вота, като се облегнат на приетите от кръглата маса през 90-те години правила за свикване на ВНС, вероятно и сега ще има 2 тура на избор - веднъж за пропорционалните листи и втори път за мажоритарните кандидати. 

 

В чл. 161 от настоящата конституция пише изрично, че Великото Народно събрание приема решение по внесените проекти с мнозинство две трети от всички народни представители на три гласувания в различни дни, но в следващия, чл. 162 е определено, че в неотложни случаи Великото Народно събрание изпълнява функциите и на Народно събрание.

 

Това пък, от своя страна, може да се използва и в случай, че страната бъде блокирана заради пандемията от COVID-19, каквито опасения има и сега във властта, а и се допускат от част от опозицията. 

E79 News
Тагове:

Коментари: