.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.08.2020 14:39

Коментари 0 / Видяна 646

Как се свиква Велико Народно събрание?

Още по темата: Минималното обезщетение за безработица става 12 лв. на ден БСП и ДПС поискаха оставката на Цвета Караянчева Парламентът ще продължи работа по второто четене на Изборния кодекс ДПС няма да се регистрира в пленарна зала заради Изборния кодекс Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Изборния кодекс 66-и ден на антиправителствени протести в София Подготвят Велико народно въстание 3 Поредна вечер на недоволство в София Протестите - ден 65: Поредна вечер на недоволство Парламентът ще разгледа предложението за 12 лв. минимален размер на паричното обезщетение за безработица

 

След повече от месец протести премиерът Бойко Борисов обяви, че иска нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание. Министър-председателят заяви също, че ще се оттегли от поста в момента, в който депутатите решат за ВНС.

 

Ето каква е процедурата за свикване Велико народно събрание и какви са правомощията му.

 

Великото Народно събрание е специализирана законодателна институция в България, която има изключителни права да извършва определен кръг конституционни промени, макар че промени могат да бъдат правени и от Обикновено народно събрание.

 

Как се свиква Велико Народно събрание?

 

Великото Народно събрание се състои от 400 депутати, за разлика от постоянно действащото Народно събрание, съставено от 240, като така се цели по-широко представителство.

 

За свикването му са необходими подписите на най-малко 2/3 от всички народни представители, т.е поне 160.

 

След като това решение бива гласувано положително, в рамките на 3 месеца се насрочват избори от Президента на Р България.

 

След избиране на Велико народно събрание, Народното събрание, взело решение за свикването на ВНС, се разпуска.

 

Въпреки че може да изменя Конституцията, ВНС не може да се произнася по всички въпроси, а само по тези, за които е изрично свикано. Щом го направи трябва да се разпусне.

 

В някои неотложни случаи обаче може да се наложи ВНС да продължи дейността сикато Народно събрание.

 

Така например през 1991 г. 7-то ВНС продължават дейността си по-дълго от предвиденото поради сложната политическа обстановка в страната.

 

Какви въпроси разглежда и решава ВНС?

 

Приема нова конституция – основният закон, който предопределя насоката на развитие на страната и принципите на управление. Пример за такъв принцип е – „Република България е правова държава“ и се управлява според Конституцията и законите;

 

Решава въпроси, които са свързани с изменение на територията на държавата, както и ратифицира международни договори, които предвиждат такова изменение;

Решава въпроси, които са свързани с промяна на формата на държавно управление и държавно устройство.

E79 News
Тагове:

Коментари: