.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
18.08.2020 12:47

Коментари 0 / Видяна 924

Карантина - само за началните учители

Още по темата: Вълчев: Не предвиждаме цялостно затваряне на училища Министър Вълчев: Има повече заразени с коронавирус учители, отколкото ученици Онлайн часовете: 20 мин. до 4-и клас, 30 мин. до 7-и, 40 мин. до 12-и Децата ни са сред най-неуките в ЕС Вълчев: След Нова година може да преминем към червения сценарий и да се затварят училища 1260 лв. става началната учителска заплата от януари Вижте насоките на МОН за старт на учебната година в условия на COVID-19 Учители с петиция: Искат да имат опция за дистанционно преподаване Красимир Вълчев: Учителите, които преподават в различни класове, ще носят шлемове Карантина - само за началните учители

Когато в класа има заразено с коронавирус дете, целият клас ще бъде поставен под карантина и ще преминава в дистанционен режим на работа. У дома обаче ще остават единствено началните учители.

 

Това обясни днес просветният министър Красимир Вълчев. 
 
„При 1-4 клас учителят върви с класа и тогава той също ще бъде карантиниран. При 5-12 клас учителят ще спазва дистанция между учениците и ще стои отпред, когато влиза в различни часове.

 

Затова няма да се налага карантинирането на учители в тези случаи”, уточни той. Министърът подчерта, че за всеки случай, при който се установи заразяване с коронавирус в училище, ще се прави анализ на конкретната ситуация.

 

До началото на учебната година от МОН ще искат училищата да имат екшън планове за действие при случай на коронавирус, но те не трябва да бъдат разписани. „Училищата ще имат свобода.

 

Ако някое училище желае да реализира хибриден образователен процес, въпреки че такъв се организира трудно, той може да го направи, но това означава два пъти повече класове“, посочи Вълчев.

 

По думите на министъра наесен част от училищата ще стартират ефективно дистанционна форма на обучение.

„Учениците могат да се включат в обучение в училища-центрове за дистанционно обучение

 

Това е едната алтернатива, другата е – запазвайки дневната форма на обучение, до 30 дни да могат да се обучават едновременно чрез виртуална връзка в реалната класна стая“, обясни той. Според него обаче този вид обучение ще бъде компенсаторно, тъй като учителят няма как да бъде ефективен едновременно в присъствена и дистанционна форма на обучение.
 
Във връзка с подписката на родители, които не искат да пускат децата си на училище образователният министър подчерта, че те имат право на избор.

 

Въпросът е обаче дали това да бъде единствено по медицински причини или въз основа на личен страх. Вълчев посочи, че над 20% учениците са от семейства, в които липсва отношение към образованието и затова ако те имат възможност да избират дали да пуснат детето си да си да се обучава в реална класна или електронна среда, това ще бъде възможност хлапетата да не ходят на училище.

 

„Трябва да намерим разумната граница, смятам, че ще подходим отговорно. Ходенето на училище е свързано с елемент на обвързаност“, каза още министърът и припомни, че посещението на часовете е обвързано и със социалните помощи.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN