.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
17.09.2020 12:34

Коментари 0 / Видяна 1020

БСП и ДПС поискаха оставката на Цвета Караянчева

Още по темата: Отмениха карантината на Бойко Борисов и Севдалина Арнаудова Борисов: Благодарни сме на САЩ за подкрепата към армията ни Над 2 млн. възрастни ще получат 50 лв. към пенсиите си за ноември Томислав Дончев: Не можах да разбера как член на правителството е лишил Радев от вечеря в Естония Избират председател на Държавната агенция за българите в чужбина онлайн Парламентът ще разгледа изцяло нов Закон за виното и спиртните напитки на първо четене Яйца по министерството на отбраната в 103-ия ден на протеста Всеки пенсионер ще получи по 120 лв. за храна Борисов: Над 1,7 млрд. лв. за сектор "Земеделие" до края на годината Премиерът Бойко Борисов: Кризата с коронавируса ще отмине и хората пак ще се придвижват без ограничения

 

БСП и ДПС едновременно поискаха оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева. Причините се оказаха различни.

 

За левицата повод е вчерашната ситуация с опита за барикадиране на майки от инициативата „Системата ни убива“, подкрепени от Мая Манолова.

 

"Единственото, което можем да поискаме от името на ПГ на „БСП за България“ е оставката на председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.“ Това каза депутатът от ПГ на „БСП за България Антон Кутев по повод вчерашните събития в парламента с протестиращите майки от „Системата ни убива“.

 

Вчера след близо осем часа отказ на протестиращите да напуснат парламента, малко преди 19:00 ч. НСО се намесиха и ги изведоха протестиращите.


"Не допуснахте дете с увреждане до тoaлетната. Това да е пореден случай тоалетната да стане политически фактор. Нямаше сила, която да ви обясни, че има елементарни физически нужди", каза още той.

 

"БСП си прави ПР, младият мъж е бил изложен под пряка заплаха от COVID-19. Всеки сам вижда кадрите как се възползват от системата ни убива за политическата кариера на Мая Манолова. Не виждам причина за оставка", коментира председателят на НС Цвета Караянчева.

 

Междувременно стана ясно, че ДПС започва консултации за оставката на Цвета Караянчева. Това съобщи от парламентарната трибуна председателят на движението Мустафа Карадйъ. ДПС искат отстрaняването на председателя на парламента заради сигнал, по който те са искали Караянчева да се произнесе, свързан с несъвместимост на член на ЦИК със заеманата длъжност.

Продължават дебатите но второ четене за изборните правила, а основният сблъсък е свързан с машинното гласуване и изборните протоколи.

 

Депутатите решиха ЦИК да осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или купуване.

БСП се противопостави на опростяването на протоколите от секционните комисии:

 

"Предлага ни се много данни да се отменят от протокола. Не може да се разбере защо и по какви причини има недействителни данни. Защо не искате да се изписва броят на неизползваните бюлетини защо не искате да се впише броят на унищожените бюлетини. Това е отново връщане назад вместо да е по- прозрачен процеса ние го компрометираме", заяви Крум Зарков от БСП.

"От цялото ваше изказване разбирам, че става въпрос за един куршум, два заека - хем се опростява протоколът, хем се осигурява и служебна победа. Призовавате за вето по тези текстове, но ако ще правим такива призиви, да призовем за вето и по онези текстове, които лишават граждани от право да гласуват и лишават гражданите да използват майчиния си език", коментира Хамид Хамид от ДПС.

 

"Според. чл 275 бюлетините се вписват заедно с броят на неизползваните бюлетини, броят на унищожените е пренебрежимо малък и само утежнява протокола. Моля говорете истини от трибуната", каза Анна Александрова ГЕРБ.

Предложенията на патриотите да не се изписват номерата на партии и коалиции в бюлетината да не се изписват бяха отхвърлени.

 

Парламентът работи с кворум от 123 регистрирани. Предстои да се разгледат текстовете свързани с избирането на депутати за Велико народно събрание. Днес депутатите трябва да одобрят и бюджета на здравната каса и общественото осигуряване. 

Автор: bTV, E79 News
Тагове:

Коментари: