.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
23.09.2020 13:08

Коментари 0 / Видяна 690

Доц. Чорбанов: Училищата не трябва да бъдат ограничавани заради COVID-19

Още по темата: Евродепутатът Искра Михайлова с Covid-19 Две катастрофи край Нови пазар затрудняват движението по „Хемус“ Болниците в Благоевград спират плановия прием и операциите От утре затварят нощните заведения в София Новите мерки за пристигащите българи в Германия влизат в сила от днес Само за ден РЗИ – Благоевград издаде 100 направления за PCR тестове Заради препълнени отделения: Връщат пациенти с по-леки симптоми от болницата в Благоевград 739 ученици в област Благоевград са под карантина Джипитата няма да издават направления за PCR, а за бързи тестове Сатовча 14 дни с вечерен час за непълнолетните

 

„Не смятам, че училищата трябва да бъдат ограничавани заради COVID-19. Да, болните деца трябва да бъдат карантинирани, но не и целите класове”. Това заяви доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в БАН.

 

„Швеция, например, която не спря училищата и градините, показа, че това не е фактор за разпространението на заболяването. Видно е от всичките им данни. Там обаче възрастните хора не живеят заедно с ученици”, каза още той в студиото на „Здравей, България”.

 

Според него е безсмислено децата да носят маски в училищата. „Не ми се вижда резонно да ги носят там, а след това да общуват без тях. Не виждам полза от тези мерки”, категоричен бе доц. Чорбанов.

 

„Без да искам да противореча на държавната политика, като цяло смятам, че груповият имунитет е нещото, което може ефективно да предотврати разпространението на COVID-19. В противен случай, докато има потенциални носители, докато има млади хора, които ще бъдат разпространители, без да боледуват, на практика съществува и рискът”, каза още той.

 

„Аз лично смятам, че по-важният подход беше младите хора да контактуват изключително интензивно през периода, а рисковите групи да бъдат скрити. При нас обаче е трудно да разделим възрастните от младите”, посочи още Андрей Чорбанов. 

E79 News
Тагове:

Коментари: