.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
28.09.2020 10:25

Коментари 1 / Видяна 5878

Заливат с бетон част от парк "Бачиново" в Благоевград

 

18 декара от благоевградския парк "Бачиново" ще бъдат превърнати в модерен комплекс, а зад инвеститорските намерения стои частна фирма от областния център. Върху тенис кортовете трябва да изникнат жилищни сгради, плувен басейн, спортен център и гаражи. Именно предстоящите строителни дейности се превърнаха в ябълката на раздора в областния център.

 

Може ли да бъде спрян собственик на имот, който иска да строи къща на място, което е закупил със собствените си пари? Този въпрос си задават запознатите с казуса по застрояването на тенис кортовете в парк Бачиново.

 

През 2011 г. е приет общ устройствен план, който дава възможност за развитие на зоните за отдих и туризъм в околностите на Благоевград, където попада и този парцел. Две години по-късно намеренията на собствениците за строеж удрят на камък, след като е спрян подробния устройствен план.

 

Днес обаче инвеститорът е на финалната права, въпреки че против строежа са обявиха и общинските съветници.

Антон Тодоров - председател на Общински съвет Благоевград: Гласувахме тогава един мораториум в зелени площи и конкретно това място, кортовете в парк "Бачиново", да не бъде застроявано. Благоевграчани също не горят от желание да видят жилищни постройки в района на парка.

 

"Не сме съгласни, съвсем скоро го прочетох това във вестника, и не сме съгласни да се застрои, да си бъде зеленина, да си бъде парк за разходка", заяви Катерина Методиева.

 

"Изобщо не съм съгласен да се строи тук, това е парк, това е животът на Благоевград. Това ще е престъпление, ако тук се строи нещо", каза Кирил Анастасов.

 

От Регионалната инспекция по околна среда и водите в Благоевград, заявиха за БНТ, че към настоящия момент е налице текуща процедура по преценяване на необходимостта на екологична оценка за свободно застрояване върху същия парцел.

 

Освен това визираната територия в единствения парк на Благоевград не попада в границите на защитени територии и в "Натура 2000", т.е. няма никакви екопречки застрояването на Бачиново да бъде реализирано.

 

Румен Томов - кмет на община Благоевград: Аз не мисля, че много ще се наруши екоравновесието със застрояването на тази зона. Предвиждат се три двойни тенис корта, спортни центрове. Това е голям проблем, ако тръгнем да спираме така всеки инвеститор. Ние и без това сме на дъното, ще вървим още по-надолу.

 

След одобряване на плана зелените площи в комплекса ще заемат половината територия.

 

"Това донякъде е добре, да не се маха тази зеленина, даже и повече от 50% да може да се запази", каза Веселинка Грънчарова.

"Това са само обещания, само празни приказки. Това не са достоверни неща. Когато го видим, тогава. Това природата го е създала и ти искаш да го унищожиш", заяви Кирил Анастасов.

 

Продължението на сагата със застрояването на един от зелените оазиси на Благоевград вече е в ръцете на съда. Магистратите трябва да се произнесат по жалбата на инвеститора срещу мораториума, наложен от Общинския съвет. До тогава благоевградчани ще продължат да се разхожда спокойно в парка на чист въздух. 

E79 News
Тагове:

Коментари:

ууу, 29.09.2020 13:29

Г-н Румен Томов. Аз съм гласувал за вас, не да оклепват града. Намерете инвеститор, който нещо да произвежда. А не такива, дето ще застрояват. Съсипа Камбитовия бизнеса и работните места в града, сега следващия Томов ще съсипе и малкото зелени площи. А оставете поне парка, поне това хубаво нещо остана в Благоевград. Да се качи инвеститора някъде в страни и да си стро колкото се иска. Не разбирам, каква е тази свинщина, веднага като видиш нещо хубаво и веднага да го осееш. Ами след като е така, идат пак избори и този път г-н Румен Томов вече загуби моя глас. И до колкото мога да твърдя със сигурност, вече не е само моя.

1