.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
07.10.2020 17:14

Коментари 0 / Видяна 750

Министър Вълчев: Има повече заразени с коронавирус учители, отколкото ученици

Още по темата: Родители настояват за онлайн обучение до края на първия срок Хиляди ученици са без достъп до онлайн уроците РУО: 63% от учениците в Благоевград се обучават присъствено Социалното министерство подкрепи обучението на над 24 000 ученици в 8 клас Много от учениците, които се обучаваха дистанционно, се завръщат в класните стаи Министър Вълчев: Не можем да държим децата затворени до април Вълчев: Обмисляме разредено присъствие на учениците от 8 до 12 клас Гимназиите в „червените зони“ остават в онлайн обучение Вълчев: Не предвиждаме цялостно затваряне на училища Министър Вълчев: Има повече заразени с коронавирус учители, отколкото ученици

Само 98 са децата и учениците, които са с положителни тестове за коронавирус от началото на учебната година.

 

Това означава средно дневно 5 заразени, което е шест пъти по-малко, отколкото общия брой заразени на 100 000 или 10 000 души измерени, или имаме много ниска средна заболеваемост при децата.

 

Средно дневно в последните дни имаме 200-250 заразени общо в страната.

 

Учителите с положителни проби са малко повече - 138, това пак е за 20 дни, средно дневно имаме по 6 учители, които са заразени с коронавирус, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, след като отговори на актуални въпроси в парламентарната образователна комисия, предаде БТА.

 

Той отбеляза, че в първите дни от учебната година имахме случаи на коронавирус, които по-скоро са привнесени в образователната система, а сега може да се говори за заразяване вътре в образователната система.

 

"Имаме два клъстера, две гнезда - две училища, които са почти изцяло затворени.

 

Едното училище е в Габрово, а другото училище е в пловдивското село Скутаре, но като цяло само 0,3 процента от системата е затворена, или 3 паралелки не учат, а 997 - учат. Да се надяваме, че няма да се влоши общата ситуация, защото ситуацията в училищата е функция на общата ситуация.

 

В последните дни числата показват влошаване, предстои да се види дали това ще се потвърди в следващите дни като динамика", коментира образователният министър.

 

Планът за действие при коронавирус е този, който сме начертали през лятото - в училищата превключват отделни паралелки.

 

Цели училища ще бъдат затворени, ако се надвишат праговите стойности, които предстои да се утвърдят от Министерството на здравеопазването, но това по-скоро е малко вероятно да се случи, ако се запазят сегашните стойности, каза министър Вълчев.

 

"Цялостно затваряне на училище ще има, ако има 20 процента от деца със симптоми сходни на тези на COVID-19 и с грипоподобни симптоми. Подобни прагови стойности имаме и при сезонните грипни вируси.

 

Много по-вероятно е едно училище да бъде затворено или училищата в една община и област при грипна епидемия, където децата боледуват много повече - и като процент, и като брой, отколкото при коронавируса", каза още той.

 

"Засега имаме повече заболели учители, отколкото ученици, но целта ни е максимум присъствено обучение и да не затваряме образователната система", обясни министър Красимир Вълчев.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 28.11.2020

1 USD =1.64 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.19 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.81 BGN

100 JPY =1.57 BGN