.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
28.10.2020 18:19

Коментари 4 / Видяна 3024

COVID – 19: Между ръкопляскането и отричането

Още по темата: Коронавирусът уби 43-годишен хирург Коронавирусът уби 43-годишен хирург Лекар: Хората да потърсят лекарска помощ, ако симптомите не отминават Лекар с коронавирус - на първа линия срещу COVID-19 67 новозаразени с коронавирус в Благоевградско Кои сектори получават помощ за локдауна 36-г. мъж от благоевградския кв.Струмско загуби битката с коронавируса Българите, пристигащи в Англия, се освобождават от карантина с отрицателен тест след 5-ия ден ЧЕРЕН ПЕТЪК, НО ЗА БИЗНЕСА! Въпреки намаленията в моловете в Благоевград нямаше струпване на хора Борисов: Продължаваме да подпомагаме българските производители

 

Вече почти 10 месеца в България и по света се учим да живеем в така нареченото „ново нормално”.

 

Учим се да живеем с вирус, който не познаваме и който непрестанно ни изненадва.

 

След първата вълна на заразени през март – май, ето, че дойде и втората.

 

И макар да се твърдеше, че тоталното затваряне на всичко в началото на годината е, за да подготвим системите за втората, в това число и ЗДРАВНАТА, то в България отново се оказа, че „снегът ни изненада” или в случая „вирусът ни изненада”.

 

В Благоевградска област и особено в Благоевград ситуацията продължава да се усложнява с всеки изминал ден.

 

Вече над две седмици сме в така наречената „червена зона”, което означава, че заболелите са над 120 на 100 хил. души.

 

Болниците в Благоевград, Разлог, Гоце Делчев, Петрич и Сандански буквално са „изправени на ръба”, защото се налага откриването на все нови и нови легла, но лекари и медицински персонал – няма.

 

И докато в повечето общини вече се взеха адекватни мерки, сред които вечерен час за учениците и ограничаването на всякакви масови събития, в това число и включените в културния календар, в Благоевград общинското ръководство „бори вируса” с ограничаване работното време на заведенията до 21.00 часа, но оставяйки всички прояви, които са планувани да се случват в града.

 

Вярно е, че хората имат нужда и от развлечения в тези трудни времена, вярно е, че има заповеди на министъра на здравеопазването, които позволяват да се провеждат театрални постановки или концерти при запълване капацитета до 30 %, но също така е вярно, че още от началото на втората вълна – призивът е за по-адекватни мерки и своевременни действия от страна на Общинските кризисни щабове.

 

Вярно е, че в общинския щаб на Благоевград влизат 23-ма души, но също така е вярно, че кметът е този, който трябва да е с най-тежката дума. А какво се случи реално – общинското ръководство предложи:


1. Въвеждане на общ вечерен час до 22.30часа;


2. Работното време на ресторантите, заведенията за бързо хранене, кафе-аперитиви, магазини и всички други търговски обекти да бъде ограничено до 22.00 часа, като в това число не попадат аптеките, предприятия и цехове, които работят на двусменен или едносменен режим;


3. Да бъде преустановен учебният процес за учениците след 5-и клас, за срок до 10.11.2020 г.;


4. Да се забрани достъпът на външни лица в заведенията за социални услуги на територията на община Благоевград.


Кризисният щаб обаче прие:


1. Работното време на заведенията за обществено хранене се ограничава до 21:00 часа;


2. Забранява се достъпът на външни лица в заведенията за социални услуги на територията на община Благоевград.

 

И тук възниква въпросът – чия ще бъде отговорността ако ситуацията продължава да се усложнява, ако случаите продължават да растат? Има и още един важен въпрос – кметът ли ще понесе отговорност или накрая ще сме свидетели на колективната безотговорност?

 

И докато някой вярва или не вярва във вируса – лекарите, медицинските сестри и санитарните в Благоевград губят сили, губят кураж, а някои дори губят битката с вируса, защото и те са хора, защото и те боледуват!

 

Само до преди няколко месеца в 21.00 часа, всяка вечер, излизахме и ръкопляскахме на нашите медици, а днес отказваме да спазваме дори най-простите мерки като носенето на маски и спазването на дистанция.

 

Днес сме по-склонни от всякога да отричаме вируса, защото хората се опасяват, че ще дойде момент, в който гладът ще се окаже по-силен страха…

 

Днес няма нужда да ръкопляскаме, да споделяме героични снимки на лекарите.

 

Днес има нужда да бъдем отговорни и да помогнем на нашите лекари, медици, но и на бизнеса, защото само спазвайки правилата, няма да позволим на властимащите – да затворят всичко, защото това ще се окаже пагубно за икономиката на Благоевград! 

E79 News; Снимки: pixabay.com
Тагове:

Коментари:

Мария, 30.10.2020 04:13

Браво

Благоеврадчанин, 29.10.2020 10:58

Най-сетне нещо смислено някой да напише за вируса и за ситуацията в Благоевград! Пазаете се хора,става страшно.

До гражданин, 29.10.2020 09:27

Абсолютно сте прав!А на редакцията-много точно казано,самата истина!

Гражданин, 28.10.2020 22:52

Приберете и учениците от 5. до 7. клас. Не знаете колко страшно е в училищата и как никой не изнася информация за процента заболели деца. Отсъстват по 2-3 седмици и никой родител на води детето си на лекар или за PSR тест. В училищата се обменят вируси, има ученици, които са без маски в коридорите, без маски са и членове на ръководствата. И директорите се правят, че нищо не се случва!

1
 

Валутни курсове на БНБ за 28.11.2020

1 USD =1.64 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.19 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.81 BGN

100 JPY =1.57 BGN