.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
20.11.2020 17:37

Коментари 3 / Видяна 9514

Пир по време на чума: И тази година в Благоевград ще си имаме коледни къщички

 

Докато в Благоевград ври и кипи – дали да се стигне до пълното затваряне на общината за три седмици, очевидно общинското ръководство има други планове.

 

Става дума за една от традиционните коледни атракции в града, а именно Коледните къщички, които благоевградчани шеговито наричат „кочинки”.


Днес започна монтирането на дървените постройки, като за сега от Община Благоевград не дават информация нито за процеса по изграждането, нито за броя на къщичките, нито за това до кога „кочинките” ще останат в централна градска част.


От една страна е ясно, че за общинското ръководство е особено важно и тази година да има къщички, за да приберат наеми от тях, но от друга е интересно как ще се гарантира безопасността на хората, предвид на това, че голяма част от къщичките са пригодени за заведения за хранене и за никого не е тайна, че около празниците се превръщат в едни малки затворени пространства за шумни веселби.


Вероятно от Община Благоевград ще кажат, че и в София ще има коледен базар, където има както обекти за хранене, така също и различни павилиони за продажба на коледни артикули. НО докато в столицата вече е ясно, че служители на Столична община ще дежурят на място, като ще извършват засилени проверки за спазване на всички мерки, в това число и за носенето на маски, тук още не знаем кой и как ще контролира дали се спазват правилата на здравните власти.


Освен това на Софийския коледен базар ще има само един вход и само един изход – нещо, което не виждаме как може да се случи в Благоевград при положение, че въпросните „кочинки” се разполагат на такава локация, която трудно би могло да бъде заградена, както и в нея да бъде регламентирано еднопосочно движение.


И още едно много важно уточнение – във въпросните къщички или „кочинки” течаща вода няма, което следва да ни покаже, че там няма как да се спазват дори елементарните правила за хигиена, които изискват здравните органи.


И докато бизнесът и хората в Благоевград не искат да се стигне до пълно затваряне на града и общината, общинското ръководство, вместо да търси начини за ограничаване на заразата, всъщност прави точно обратното.


Екипът на Новинарска агенция Е-79 нюз разбираме желанието на общинското ръководство да не възпрепятства бизнеса, който е изявил желанието си да бъде наемател на коледните къщички, но не разбираме защо първо не се изчака предстоящото заседание на Общинския кризисен щаб, на което ще се обсъди предложението за затваряне на Благоевград и на което ще стане ясно има ли необходимост и какви допълнителни мерки трябва да се приложат в областния център.


По-рано днес на нашия сайт пуснахме анкета, в която може да гласувате и Вие, в която попитахме дали според нашите читатели трябва да се стигне до затварянето на Общината. Междинните резултати към момента показват, че 62 % от гласувалите категорично подкрепят такова предложение.


Други от гласувалите обаче споделят, че не е нужно да се бърза и че може да се изчака още малко, за да се види на къде ще тръгне ситуацията. Същите обаче призовават да бъде въведен вечерен час, както и да се осъществява по-строг контрол.


А ние искаме да припомним на общинското ръководство един кратък откъс от „Пир по време на чума” на Александър Пушкин:


Когато гибел ни грози,
сърцето винаги таи
неизяснимо наслаждение -
безсмъртен жребий те зове!
Щастлив е, който сред вълнения
успее да го разбере.


И тъй - на Чумата хвала́!
Без смут от гробната тъма,
без страх от смъртно наказание,
ний пием вино и жени -
и розовото им дихание
е с Чума пълно... може би!

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

na sinon mujo, 21.11.2020 23:01

yoshaaaaaaa

И защо да няма, 21.11.2020 09:45

А на вас ли да угаждаме. Който го е страх, да си стои в къщи. Но явно ви е широко около врата, и не ви пука, че хората няма какво да ядат, децата затъпяват още повече!

Георгиева, 20.11.2020 18:55

Да, "Пир по време на чума" в град, в който кметът е зает с мисълта да угоди на "бизнеса"! Ужасно е, че не се мисли нито за лекарите, нито за жителите на града!

1
 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN