.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
25.11.2020 10:23

Коментари 0 / Видяна 4954

Работниците в неплатен отпуск ще получават по 24 лв. на ден, изплащат ги директно

 

Това беше едно много трудно решение с компромиси от страна на всички колеги.

 

Така социалният министър Деница Сачева коментира затягането на мерките срещу коронавируса в България.

 

Ще се постараем да продължим всички мерки за подкрепа през следващите 3 седмици. Ще се опитаме никой да не бъде оставен сам и да получи нужната помощ.

 

Продължават мерките 60/40, 80/20 и патронажната грижа, заяви Сачева.

 

Тя подчерта, че за родителите, които трябва да гледат децата си заради затварянето на образователните институции, също е въведена мярка.

 

Средният доход за член на семейство трябва да бъде 915 лв., а родителите в неплатен отпуск могат да се възползват от получаване на минималната заплата. В готовност е и схемата за детегледачки, която се организира от Агенцията по заетостта.

 

"Това, което днес приехме, е нова мярка. Тя е за затворените бизнеси. Това е постановление за реда и условията за изплащане на компенсации за работещите в икономическите дейности, чиято дейност е преустановена.

 

Тези, които са работели на 8 часа, ще могат да получават 24 лв. на ден. За тази помощ ще може да се кандидатсва още от понеделник. Тя ще се изплаща директно на работника. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работнциите в неплатен отпуск", каза още тя.

 

За тази мярка са отделени 50 млн. лв., които да бъдат разпределени между 50 хиляди души. Министърът обаче подчерта, че мерките засягат 356 хиляди души, което ще струва на правителството над 350 млн. лв.

 

За да върви икономиката, трябва да имаме здрави хора. Сектор търговия остава изцяло отворен. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

 

Гарантираме доставките, производството и промишлеността, с изключение работата на моловете.

 

Работим с МТСП за изплащане компенсации на затворените бизнеси. Мерките ще се подпомогнат и от НАП. Работим по отпускане на 156 млн. лева в подкрепа на бизнеса, който няма да работи тези три седмици, уточни министърът.

 

За Българска банка за развитие дойде нотификация от ЕК, от днес анексираме нашите договори с банките партньори и разрешаваме дейността на банката за подпомагане на бизнеса.

 

Облекчени кредити ще получават всички малки и средни и големи предприятия при различни условия, уточни още Борисов.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN