.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
25.11.2020 18:12

Коментари 1 / Видяна 15508

РЕШЕНО! Без пълен локдаун в Благоевград

Още по темата: Moderna: Ваксината ни пази от новите щамове на COVID-19 В Гърция 160 000 души вече са ваксинирани срещу Covid-19 ЕК предлага задължителен PCR за пътуващите в Европейския съюз Борисов: Ресторантьорите да си спомнят, че преди месец нямаше легла в болниците (Видео) Следващата седмица продължава ваксинацията на учителите в Пиринско Решиха кога отварят молове и фитнеси, големите ученици се връщат в клас НОЩ препоръча постепенно разхлабване на мерките Коронавирусът в България: Ръст в процента на положителните тестове 16% смъртност от COVID в дом за стари хора Утре пристигат още дози от ваксината на Pfizer

 

Преди минути приключи заседанието на Общинския кризисен щаб, на което е било обсъдено предложението на Комисията за борба с COVID – 19 към Общински съвет – Благоевград – за пълното затваряне на Общината.


Предложението беше за три седмици да се затвори всичко, с изключение на хранителните магазини, аптеките и обществените институции.

 

В крайна сметка, след обсъждане с всички заинтересовани страни, в това число и с лекари, Щабът е преценил, че на този етап няма необходимост от въвеждането на още рестрикции, предвид решението на Националния оперативен щаб и Министерски съвет, излязло по-рано днес.


Кметът инж. Румен Томов каза пред журналисти, че всички са против предложението за пълно затваряне на града. „Дори Правителството не си позволи да направи това – да спре бизнеса, защото това ще е пагубно за цялата държава”, коментира още той.

 

По-късно ще бъде издадена и Заповед във връзка с мерките, които ще се приложат на национално ниво. В тях от Общински кризисен щаб ще бъде допълнено само, че ще има пешпатрули, които да следят за спазване на мерките в Благоевград.

 

Те ще бъдат съвместни на ОДМВР – Благоевград, Общинска охрана и РЗИ. Същите ще следят да няма струпвания на много хора, за нерегламентирани тържества или за обекти, които работят, но чиято дейност е забранена със заповед. Актовете ще се пишат на място.

 

„Мерките, когато не са съпроводени със санкции, не се спазват”, смята Томов.


Няма да се въвежда задължително носене на маски и на открито, но Томов призова хората да го правят. Той също е поел ангажимент винаги да е с маска, защото така давал личен пример.


Във връзка с Коледните къщички или така наречените „кочинки”, чието изграждане започна миналата седмица, кметът поясни, че те ще бъдат завършени. Наемателите ще дължат наем само за срока на работа, тоест заведенията, които няма да имат право да работят до 21 декември, няма да се налага да плащат.

 

Трима вече са се отказали от възможността да ползват къщичките, но Томов е възложил на отдел „Култура” в същите да се направят детски кътове. „Дядо Коледа ако не го спрат ще дойде. За сега не можем да кажем нищо за коледни и новогодишни тържества”, допълни Томов във връзка с предстоящите празници през декември.


Обсъдено и предложението за триажен кабинет в Благоевград, но за сега имало законови пречки това да се случи. Проведени са разговори с Министерството на здравеопазването, които са поели ангажимент – проблемът да бъде разрешен. Лекарите обаче споделили, че няма да има кой да работи в този кабинет, защото медиците били изморени.


От Община Благоевград водят и преговори с медицинските сестри от яслите и детските градини, както и с пенсионирани такива – да се включат в борбата срещу коронавируса, но за сега без успех.
 

E79 News
Тагове:

Коментари:

Гошев, 25.11.2020 22:59

Умна работа са тия от щаба

1
 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN