.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
27.11.2020 14:22

Коментари 0 / Видяна 7678

Лекарите специалисти в благоевградската поликлиника масово излязоха в отпуск

Още по темата: Moderna: Ваксината ни пази от новите щамове на COVID-19 В Гърция 160 000 души вече са ваксинирани срещу Covid-19 ЕК предлага задължителен PCR за пътуващите в Европейския съюз Борисов: Ресторантьорите да си спомнят, че преди месец нямаше легла в болниците (Видео) Следващата седмица продължава ваксинацията на учителите в Пиринско Решиха кога отварят молове и фитнеси, големите ученици се връщат в клас НОЩ препоръча постепенно разхлабване на мерките Коронавирусът в България: Ръст в процента на положителните тестове 16% смъртност от COVID в дом за стари хора Утре пристигат още дози от ваксината на Pfizer

 

Пациентка със сърдечна операция, 2 байпаса и пейсмейкър: И нас ни е страх да не се заразим, но кой ще ни лекува от основните заболявания, като кабинетите на докторите са заключени?

 

Лекарите специалисти, които преглеждат в благоевградската поликлиника, масово не са на работа.

 

За това алармираха общопрактикуващи лекари, които са издали направления за преглед на пациентите, но не са успели да ги оползотворят, тъй като кабинетите на специалистите са затворени.

 

Подобна беше ситуацията и по време на извънредното положение, когато лекари специалисти бяха излезли в отпуск преди Великден. Тогава заразените с Ковид-19 бяха в пъти по-малко, но неизвестността около коронавируса беше голяма.

 

Сега обаче сме в пика на втората Ковид вълна, която е много по-силна от първата, има доста болни медици, а рискът от инфекция е съществен.

 

В тази връзка потърсихме информация в Здравната каса за това колко лекари специалисти в момента са в отпуск. Пресаташето на РЗОК – Благоевград Даниела Петкова заяви, че от началото на тази седмица са подадени 24 уведомления от лекари специалисти, че няма да са на работа.

 

За какъв срок, по какви причини ще отсъстват лекарите – заради платен отпуск или болнични, не бе уточнено, тъй като такава справка изисква повече време.

 

От РЗОК добавиха, че в община Благоевград има общо 140 лекари специалисти, т.е. пациентите няма да бъдат оставени без квалифицирана медицинска помощ.

 

Само че много лекари специалисти са в отпуск от няколко седмици, установи вчера репортер на „Струма“.

 

На вратата на кабинета на ендокринолога д-р Павлова е оставена бележка, че няма да работи от 12 ноември за неопределено време.

 

От 17 ноември не e на кабинет и ендокринологът д-р Иванова, която също уведомява пациентите, че ще отсъства за неопределено време. Затворени са кабинетите на алерголога д-р Надка Таковска и на кардиолога д-р Анатолий Тачов, но те са оставили бележки, че ще работят от 1 декември.

 

Д-р Тони Даскалов, който е управител на ДКЦ-1 в поликлиниката, също е оставил бележка на вратата на кабинета си, че не е на работа. Затворен е кабинетът и на д-р Олег Кашукеев от ТЕЛК, като там няма никакво уведомление, че ще отсъства, и според посоченото работно време трябва да се извършват прегледи.

 

Пред кабинета се суетят две възрастни жени, които обясняват, че са сестри. „Идваме от кабинета на невролога д-р Цветкова, където чакахме, чакахме, но никого нямаше. Решихме да дойдем до ТЕЛК, но и тук е затворено. През месец април бях приета в отделението по неврология, след като бях изпаднала в безсъзнание. Лекуваха ме 5 дни и ме изписаха.

 

Оттогава не ми е правен контролен преглед. Лекарката от отделението ми каза да не ходя, за да не се заразя. Аз обаче искам да бъда прегледана. Преди години ми е правена сърдечна операция, имам два байпаса, един пейсмейкър. Вече два пъти ме връщат и от ТЕЛК.

 

Сега реших да се консултирам с някого от тях, но е затворено. Нас също ни е страх да не се заразим от коронавируса, но кой ще ни лекува от основните ни заболявания, като няма лекари в поликиниката, а болницата приема само болни с Ковид-19?”, пита 66-годишната благоевградчанка Росица Марянова.

 

Етажите в поликлиниката са празни, с изключение на четвъртия етаж. Пред кабинета на пулмолога д-р Елина Смилкова е стълпотворение от хора, които чакат за преглед. Направени са списъци, като първите 12 пациенти за от вчерашния ден.

 

Д-р Смилкова преглежда на кабинет следобед, а до обяд лекува болните от Ковид в частната болница ПУЛС , които са над 50 човека.

 

„Доболнична помощ в момента няма, всичко е оставено на болничните лекари“, категорични са медиците, които от 8 месеца за на първа линия.

 

В МБАЛ – Благоевград ситуацията продължава да е критична, отделенията са пълни с болни и вече се правят резервации за легла като за хотел за следващите пациенти, които чакат някой да бъде изписан, за да постъпят за лечение.

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN