.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.01.2021 16:16

Коментари 1 / Видяна 1834

Баражът над Благоевград на р. Бистрица кипи от придошлите води

Баражът над Благоевград на р. Бистрица буквално кипи от придошлите води.

 

На този етап няма опасност от заливане на сгради край река Струма.

 

Вследствие на валежите през последните три дни реките край Благоевград са увеличили нивото си.

 

Река Струма е качила 1.5 м, придошли са река Бистрица край Благоевград и река Рилска край Кочериново.

 

Река Струма при с. Бело поле е придошла, на пътя към склада с инертни материали на „Громахолд“ дежури фадрома.

 

Голям е разливът край „Бистраците“ под село Мощанец, пише „24 часа“.

 

Придошлата река залива и колоните на строящия се мост на АМ „Струма“, тук миналата седмица бе отнесен понтонен мост.

 

Придошли са и вливащите се в Струма Градевска, Сушичка и Санданска Бистрица.

 

Въпреки покачването нивото на Струма, остават два метра до това от голямото наводнение от 5 декември 2010 г.

Река Рилска също приижда, преливникът на ВЕЦ „Рила“ е пълен и изпуска водата през шлюза.

 

Обилните валежи от дъжд нанесоха щети в цялата страна. Очаква се и днес да вали над Югозападна, Южна и Източна България.

 

Не са изключени количествата валежи за кратък период от време да надминат 25 л /кв.м. Повишава се рискът от локални наводнения над тези райони, съобщиха от Meteobalkans.

 

Хора от къща в Нови Искър са били евакуирани заради повишеното ниво на водата след обилните валежи.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова проверява на място ситуацията в кв. „Кумарица“ в селото във връзка с обилните валежи, тъй като на мястото има повишение на нивата на реките, съобщава Bulgaria ON AIR.

 

Към момента има три критични участъка в район Нови Искър, информират от Столичната община.

 

Във Варна дъждът отново наводни улици и булеварди. Това затрудни трафика в града и предизвика големи задръствания.

 

Макар, че дъждът не е пороен, шахтите не могат да поемат водата и на места са се образували огромни локви

.

Проблеми с локвите по пътищата имаше в района на Евксиноград, на околовръстния път на Варна и на зеленчуковата борса.

В морската ни столица се отводняват избени помещения и мазета, работи се по отводняването на отделни шахти.

 

От общината уточниха, че е правено есенно почистване на шахтите, но заради интензивния дъжд и наносите в момента отново има проблеми.

 

Екипите продължават да работят, съобщава БНТ.

 

От снощи до днес са паднали 31 литра на квадратен метър, което е дозата за половин месец. Синоптиците предупреждават, че до края на седмицата ще има интензивни валежи с много кратки прекъсвания, така че хората трябва да бъдат много внимателни.

 

На входа на Кочериново се е образувало езеро от прелял канал, наводнена е и ферма, водата от него тече по пътя към общината от три дни.

 

„Удавиха ми се зайците, не мога да вляза в двора, водата е дълбока“, каза пред БГНЕС фермера Кирил Стоянов. Той се принудил заради наводненото стопанство да премести животните. Наводнен е и пътят към мандрата над фермата на Кирил. Причината е преливащ канал, захранващ ВЕЦ в района. Вода се стича и от придошлото Смочевско дере.

 

В Добрич са паднали 24 литра валежи на квадратен метър през последното денонощие, съобщиха от областния съвет по сигурност. Според дежурния при продължаващия дъжд няма подадени сигнали за сериозни инциденти в региона.

 

Пожарникарите са отводнявали къща в района на улица „Осъм“ в Добрич, където при голямото наводнение в града през 2014 година загина мъж, съобщиха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

 

По думите на директора на пожарната Дарин Димитров този път не е имало никаква сериозна опасност за обитателите на наводнения частен имот.

 

Община Трън пък обяви бедствено положение, след като от обилните валежи нивото на река Ерма се покачи и тя излезе от коритото си. Това съобщи кметът на пограничния край Цветислава Цветкова. Заради обилните валежи нивото на Ерма се е покачило с 3 метра.

 

От придошлите води са залети пет двора и е наводнена една къща в Трън. Паднала е и стана на речното корито, правена по проект през 2012, но благодарение на това щетите са минимални.

 

Бедственото положение може да продължи до 7 дни.

 

Повишаване на нивото на водата се отчита в река Марица при Димитровград, Харманли, Свиленград и Симеоновград, съобщиха от областната администрация в Хасково във връзка с днешния оранжев код за обилни валежи в региона.

 

По данни на оперативните дежурни по общини към обяд днес, въпреки повишението, никъде не е достигнат жълтият праг на предупреждение.

 

Нивото на река Сазлийка при Симеоновград и на язовир Ивайловград също са под жълтия праг на предупреждение, допълват от администрацията.

 

В Костинброд и Сливница има залети пътища, отнесени мостове, наводнени дворове и къщи.

 

Заради обилните валежи преля и реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило. Има опасност от заливане на къщите в Мрамор и Требич.

 

Язовирът край село Петърч прелива.

 

Реката в село Калотина е преляла и е откъснала един от кварталите в населеното място. Залети се дворове и къщи. Отводняват се мазета и приземни етажи.

 

Водоемът застрашително е покачил нивото си. Пожарникари и полицаи са спасили възрастна и трудноподвижна жена от буйните води.

 

Мръсотия се излива от канализацията по улиците на град Батановци, съобщи кметът на населеното място Радослав Петров.

Заради повишеното ниво на река Струма канализацията, която е заустена в нея е започнала да връща и мръсотията изтича отвсякъде, обясни кметът. Наводнен е целият квартал „Средорек“.

 

Проблеми има и с увеличеното ниво на река Конска, каза още Лазарова. Водата е заляла мазета и дворове в Божилова махала. Сутринта дерето е било почистено.

 

На 30 сигнала за отстраняване на последиците от падналите обилни валежи в областта са реагирали служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението “ в Перник през почивните дни, съобщиха от полицията.

 

Имало е множество сигнали за наводнени мазета, приземни етажи на сгради, пътни платна и улици, както и отстраняване на паднали дървета.Основните проблеми са били в община Перник, където са посетени 28 адреса, уточнява ОД на МВР.

 

Остава усложнена обстановката в София-област. Проблеми има и в района на Годеч. Полицията и пожарната са получили над 200 сигнала за паднали дървета и камъни край Искърското дефиле.

 

Временно движението в участъка между 12 км и 13 км по път III-813 Годеч – Драгоман е ограничено поради заливане на пътя, съобщиха пък от пресцентъра на АПИ.

 

E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

tototo, 13.01.2021 16:51

Toва за благоевградска Бистрица е пълна лъжа ...

1
 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN