.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
21.02.2021 15:35

Коментари 0 / Видяна 1884

Откритие - Pfizer/Biontech не само лекува COVID, но и спира заразяването

Още по темата: Професор от БАН: Без ваксини епидемията ще приключи до средата на 2022 г., с тях – до края на тази Около 50% от изкаралите коронавирус деца имат пост-COVID симптоми Д-р Огнян Митев: Спешните случаи на Ковид-19 ще бъдат приемани ротационно в хирургичните отделения на МБАЛ – Благоевград и ПУЛС 2995 са новозаразените с коронавирус у нас Въвеждат по-строги COVID мерки в най-засегнатите от пандемията области ЕК очаква удвояване на доставките на ваксини след март Спира се плановият прием в болниците в София и в още няколко области Благоевград и Кюстендил сред областите с британския вариант на COVID-19 Спешните медици: Затегнете мерките, на предела сме Преди 1 г. бе установен първият с COVID-19 у нас (Видео)

Изненадващ лъч надежда в борбата срещу коронавируса - ваксината Biontech не само работи срещу болестта, но и предотвратява заразяването с нея, съобщиха Вероника Хакенброх, Мартин Мюлер и Томас Шулц в „Дер Шпигел“.

Според първоначалните резултати ваксината от Biontech и нейния американски партньор Pfizer очевидно до голяма степен предотвратява предаването на коронавирус. Заключенията са от голямо изследване, проведено съвместно с израелското министерство на здравеопазването.

Установено е, че ваксината е 89,4% ефективна за предотвратяване на инфекции сък Sars-CoV-2. За по-нататъшния ход на пандемията това послание може да бъде решаващо по няколко начина.

Около една трета от населението в Израел вече е ваксинирано. Ето защо беше възможно за първи път да се наблюдава на широка основа как действа ваксината и влияе върху пандемията. Като цяло в проучването очевидно са включени данните от около 1,7 милиона ваксинирани. Резултатите бяха очаквани с нетърпение, тъй като клиничните изпитания за одобрение на ваксините само изследваха колко ефективно се борят с болестта Covid 19. По-рано не беше ясно дали ваксинираните хора все още могат да предават вируса.

Очакванията бяха сдържани и шефът на Biontech Угур Шахин предполагаше, че ваксината му може да предотврати най-много 60% от инфекциите.

Резултатът всъщност беше изненадващо ясен: Докато само 1842 инфекции на Sars-CoV-2 са се появили в групата на хората, които са били ваксинирани два пъти, което съответства на честота от 11,5 на 100 000 човеко-дни - т.е. 11,5 инфекции на 100 000 дни, в контролната група на неваксинираните е имало 76 797 инфекции, което съответства на честота от 114,4, която е около десет пъти по-висока.

Практическите данни от Израел показват намаляване на инфекциите при все по-големи слоеве от населението. Това предполага, че ваксинираните хора не само се предпазват, но и предпазват другите.

Изследването все още предстои да бъде публикувано на сървъра за предпечат и в специализирано списание. Поради тази причина подробните данни все още не са коментирани от Biontech и Pfizer. Почти 22-страничните заключения обаче станаха известни в Израел.

Фактът, че ваксината Biontech не само е предотвратила симптомите на болестта Covid-19, но очевидно е предотвратил и инфекцията със Sars-CoV-2 в Израел в почти 90 процента от случаите, е добра новина по няколко причини.

Ако резултатите от Израел бъдат потвърдени, новата фаза на пандемията, започнала с масовата ваксинация, вероятно ще бъде по-малко опасна. Ако ваксинацията беше само за защита срещу симптомите на Covid-19 в голям процент от случаите, в най-лошия случай ваксинираните биха могли да се превърнат в армия от асимптоматично заразени хора, които, мислейки, че са в безопасност, заразяват други.

Тогава самите имунизирани ще бъдат защитени от сериозно протичане на болестта - но всички останали, докато не бъдат сами ваксинирани, са още по-изложени на риск.

Ако, от друга страна, почти 90 процента от ваксинираните всъщност вече не заразяват със Sars-CoV-2, ще бъде много по-лесно да се контролира пандемията през следващите няколко месеца, а ограниченията за контакти може би биха могли да бъдат облекчени и по-рано.

Автор: "Дарик", E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN