.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
05.03.2021 14:33

Коментари 0 / Видяна 1472

Искат връщането на по-строгите Ковид мерки

Още по темата: ЕК: Удостоверенията за COVID-19 няма да включват данни от бързи тестове Коронавирусът ще стане сезонно заболяване Ангелов обяви решението за ваксинираните с AstraZeneca В България пристигнаха нови доставки от ваксините на Pfizer и AstraZeneca В края на октомври е възможен колективен имунитет Не се очаква четвърта вълна на COVID-19 в големите градове Малко заразени с ковид, над 3 пъти повече са излекуваните Доц. Кунчев: Без карантина за ваксинирани и преболедували е добро решение Проф.Радка Аргирова: Ще има пик на заразени около Великден 1076 са новите случаи на COVID-19 у нас

 

„Виждаме постоянно нарастване на заразените. Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците в калсните стаи е довело до скокв заболеваемостта.

 

Към момента виждаме стръмно покачване.

 

Според мен трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е станало твърде късно”.

 

Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Петър Марков – епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

 

Той е на мнение, че правителството трябва да мисли за засегнатите от мерките и трябва да има ясно съзнание кое е приоритет и кое е най-важно за обществото. Епидемиологът подчерта, че е твърде рано да се търси вината в отварянето на ресторантите, но според него то неминуемо ще окаже влияние върху хода на пандемията.

 

„Вече шеста седмица среднодневният брой на инфекциите върви нагоре, хоспитализациите също са повече, расте и броят на смъртните случаи. Това е много устойчива тенденция.

 

През последните две седмици среднодневният брой на инфекциите нараства експоненциално в сравнение с предишните седмици”, каза още д-р Марков.

 

На база опита от миналото лято, който експертите имат, д-р Марков не очаква затоплянето да повлияе на развитието на пандемията. Той е на мнение, че какво ще се случи, зависи от мерките, които ще се вземат.

 

„Аз не виждам много мерки, които да са в сила – сега отвориха заведенията, малките ученици отдавна са на училище, връщат се и по-големите. Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма.

 

България обаче не е чак толкова голяма”, каза още епидемиологът.

 

Относно новините за нигерийки вариант на коронавируса, епидемиологът обясни, че той наподобява южноафриканския. Ваксините, според д-р Марков, действат срещу различните щамове, но има по-слаб ефект при някои от тях.

„РНК вирусите са майстори на мутациите. Въпросът е кои от тях са повод за загриженост.

 

За България основна функция за влияние е това къде е възникнал щамът. Точно поради тази причина британският вариант е такъв голям проблем. Той е в България отдавна. Другият фактор е колко лесно се предава щамът.

 

За британския стана ясно, че се предава лесно”, обясни д-р Марков.

E79 News
Тагове:

Коментари: