.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
07.03.2021 17:00

Коментари 0 / Видяна 484

Няма окончателно решение за спиране на плановите операции в страната

Още по темата: ЕК: Удостоверенията за COVID-19 няма да включват данни от бързи тестове Коронавирусът ще стане сезонно заболяване Ангелов обяви решението за ваксинираните с AstraZeneca В България пристигнаха нови доставки от ваксините на Pfizer и AstraZeneca В края на октомври е възможен колективен имунитет Не се очаква четвърта вълна на COVID-19 в големите градове Малко заразени с ковид, над 3 пъти повече са излекуваните Доц. Кунчев: Без карантина за ваксинирани и преболедували е добро решение Проф.Радка Аргирова: Ще има пик на заразени около Великден 1076 са новите случаи на COVID-19 у нас

 

Във връзка със спирането на плановите операции от 8 март, зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева обяви, че все още се обсъжда темата и не е взето окончателно решение за цялата страна.

 

"Ситуацията на територията на страната е твърде специфична и различна, затова местният подход е водещ при вземането на решения", обясни тя.

 

Тя увери, че всички, имунизирани с първа доза ваксина у нас, ще бъдат инжектирани и с втората, въпреки забавянето на доставките от фирмите.

 

"Доставката на ваксините е планирана така, че да бъде осигурена втората доза на всички", каза Жени Начева.

 

Тя уточни, че независимо коя е ваксината, електронната система работи по един и същи алгоритъм.

 

"Заложен е периодът между първата и втората ваксина и се спазва той".

 

По думите на Жени Начева, за да може една ваксина да се използва у нас, тя трябва да е одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

 

"Ние следваме решенията на Европейската комисия.

 

В момента, в който Европейската агенция по лекарствата одобри заявките на ваксини от нови компании, ние ще влезем в общоевропейските правила и регламенти за водене на преговори с тях за доставка"

 

Все още се водят преговори за вземане на ваксини назаем от Франция и Германия, уточни Начева и добави, че проблемът със забавянето на доставките касаят не само България, но и всички останали страни от ЕС.

 

"Въпросът има политически, правен, медицински и етичен измерител.

 

Има постигнат напредък в мрежата по електронно здравеопазване на ниво ЕС, относно минималния набор от данни в сертификата по ваксиниране.

 

Ние сме една от първите държави, които подготвиха този сертификат.

 

Той дава достъп както на територията на страни от ЕС, така и на трети държави - за проверка на неговата автентичност и верификация на данните", обясни Начева.

Автор: БНР, E79 News
Тагове:

Коментари: