06 Декември 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
22.10.2021 12:20

Коментари 0 / Видяна 9302

Учители и директори категорични: Заповедта за ротация не трябваше да е „на пожар”, а да се обмисли, планира и да се даде поне ден за реакция, най-вече на родителите

 

Заболеваемостта от коронавирус не е природно бедствие, изискващо незабавни действия.

 

Всичко можеше да се планира, обмисли и да се даде поне ден за реакция и организация, най-вече на родителите.

 

Това коментираха директори и учители в Пиринско по повод ротационния принцип на обучение, който бе въведен буквално от вчера за днес.

 


IX ОУ отвори врати за всичките си ученици, а директорката В. Величкова влезе по стаите да види как са децата.

 

Припомняме, че в сряда, часове преди да влезе в сила новата заповед на здравния министър, се състоя заседание на областния щаб в Благоевград.

 

На него шефът на РЗИ д-р К. Калоянов първоначално съобщава, че заболеваемостта в общините Петрич и Сандански е прескочила 800 на 100 хил. души, затова учениците трябва да преминат към обучение в електронна среда, от разстояние.

 

В 14.00 часа обаче д-р Калоянов звъннал на областния управител Н. Шушков и му съобщил, че служителите му са сбъркали изчисленията, и всъщност в Петрич и Сандански болните са по-малко.

 


На заседанието е обсъждан и въпросът ротацията да се въведе в училищата в посочените две общини, както и в Благоевград.

 

По-късно шефът на РЗИ променя мнението си и констатира, че всъщност към хибридно обучение трябва да преминат училищата в 9 общини.

 

В 14.45 ч. д-р Калоянов изпраща писмо до началника на РУО Ив. Златанов и предлага в учебните заведения в община Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Разлог, Белица, Хаджидимово, Кресна и Струмяни да бъдат преустановени присъствените учебни занятия на 50 процента от паралелките и да се въведе ротационен принцип.

 

Основание за отправеното от шефа на Регионалната здравна инспекция предложение е, че във въпросните общини регистрираната заболеваемост от Ковид-19 е между 500 и 750 на 100 000 население.

 

От Регионалното управление на образованието реагират веднага. В рамките на по-малко от половин час успяват да подготвят и изпратят в МОН цялата документация.

 

До вечерта се чакаше заповед на министър Денков за ротацията.

 

За да не се губи и без друго малкото време за „превключване”, малко преди 19.00 часа от РУО изпращат имейл на директорите.

 

С него ги информират, че считано от 21.10., в 9-те общини се въвежда ротация, като всеки момент чакат и заповед от министъра.

 

Присъствено за една седмица ще учат учениците от първи, пети, седми, осми, десети и дванадесети клас.

 

Останалите шест випуска – втори, трети, четвърти, шести, девети, единадесети клас, преминават за една седмица в ОРЕС /обучение от разстояние в електронна среда/.

 

Така вечерта започва и скоростната организация надолу по веригата, трескаво звънене по телефони, писане по Вайбър групите на класовете, Фейсбук страниците на училищата, електронните дневници.

 

И макар от някои образователни институции да изпращаха съобщения до към 23.00 часа през създадените канали за комуникация, ако не всички родители, то повечето разбраха за създалата се ситуация.

 

Така например родителите на ученици в благоевградското IV ОУ бяха информирани, че в интервала от 7.30 часа до 7.45 часа могат да дойдат да вземат раниците и необходимите учебници на децата си.

 

Майки и баби тръгнаха към училището по тъмно, а първите пристигнали бяха спрени на входа от медицинската сестра, тъй като според противоепидемичните мерки в сградите не се допускат външни лица.

 

Все пак раниците трябваше да бъдат транспортирани до домовете, затова и родителите влязоха по класните стаи. А иначе в 6 „б“ имаше дошла и една ученичка, която каза, че знае за онлайн обучението, но чака родителите си.

 

„ На нас и посред нощ да ни се обадят, ще се организираме, но как да се справят родителите?”, чудеше се главният учител в начален етап на VIII СУ Мариана Георгиева.

 

В училището със 700 ученици действително бе направена необходимата организация, а на мнозина учители се налага да преподават и онлайн, и присъствено.

 

Конкретно М. Георгиева тества платформата „Тиймс”, където й предстоеше урок по информационни технологии с 2 клас, докато учениците й от 1 клас имаха час по музика при преподавателя по този предмет.

 

„Нали още от лятото се говори за опасността от затягане на мерките, като уверенията бяха, че последни към ОРЕС ще преминат учениците от начален етап.

 

А сега какво се случва – 2-ри, 3-ти, 4-ти клас учат онлайн от вкъщи“, не скри притесненията си и главният учител.

 

Подобен въпрос повдигна и директорът на Професионалната гимназия по икономика в Благоевград Ася Бояджиева.

 

Тя припомни, че според уверенията в многото изказвания на управляващите училищата трябваше да затворят последни, но на практика се случва друго.

 

Ръководителят на ПГИ сподели и че учат на две смени, ползват се по два от четирите етажа на сградата и имат само трима болни ученици. Затова в сряда Ася Бояджиева е отправила предложение всичките 20 паралелки да продължат да учат присъствено, но след като не е дадена „зелена светлина“, са преминали към ротацията.

 

„Не успяхме да се съобразим изцяло с препоръките. Бяхме изготвили наш график и изпратили съобщения до родителите, че присъствено ще се обучават 8-ми и 12-и клас.

 

С идването на писмото преценихме да не пускаме нова информация, за да не настане объркване, затова учениците от 10-и клас ще са на училище утре /б.р. – 22.10./“, коментира директорът на Националната хуманитарна гимназия Марин Митов, където първа смяна вчера бяха само дванадесетокласниците, а следобед присъствено учеха учениците в 8-ми клас.

 

В сряда вечерта пък от IX ОУ съобщиха, че не са получили официално разпореждане от РЗИ и РУО, затова продължават с присъствените учебни занятия .

 

„Учебния процес протича нормално. Всички са на училище, няма завишаване броя на отсъстващите“, констатира директорът на IX ОУ Василка Величкова, която вчера сутринта влезе да види как са третокласниците.

 

Факт е, че при предходните ротации, хибриди, със заповед на тогавашния министър Красимир Вълчев бе регламентирано, че училищата с една паралелка на випуск могат да осъществяват присъствен учебен процес.

 

Въз основа на това в IX ОУ – Благоевград, което е с 6 паралелки от 1 до 7 клас, през миналата година учеха най-много по класните стаи, в сравнение с останалите благоевградски училища.

 

„ От началото на тази учебна година сме нямали карантинирана паралелка. Защо да не можем да учим присъствено?“, питаше се В. Величкова.

 

Тя коментира, че като се въвежда ротация, то това трябва да се прецизира според спецификата на училището.

 

Не е логично 5 и 7 клас да са присъствено, а 6 клас онлайн, същото да се случва и в началния етап. Аз бих предложила на училище да са трите паралелки в начален етап и след това да дойдат другите три в прогимназиален“, сподели директорката.

 

Малко преди 10.00 часа пристигна и заповедта на министър Денков за ротацията и от IX ОУ съобщиха, че учениците от 2, 3 и 6 клас ще преминат в ОРЕС.

 

Вчера след приключването на мащабния ремонт на покрива на II ОУ по класните стаи трябваше да се завърнат и учениците, които месец учеха в 5 отделни бази.

 

Два часа след като съобщават добрата новина, от ръководството информират родителите, че се преминава в ОРЕС.

 

„Създадохме необходимата организация. В момента на училище са малко деца.

 

Първа смяна са трите паралелки 1 клас, а следобед са 4 паралелки – 5 и 7 клас. Имаме 5 карантинирани класа“, каза директорът на II ОУ Милена Ковачева.

 

Хубавото е, че на родителите не им се наложи да тичат до училището за учебниците, тъй като децата са си събрали нещата от базите, където учеха, докато трае ремонтът, и раниците им са вкъщи.

 

А иначе във II ОУ още преди обяд започна и раздаването на лаптопи за онлайн уроците, като в списъка за получаване на устройства са включени и учениците от семейства с две и повече деца.

 

Един от новите моменти в заповедта на министъра на образованието е, че ротациите вече ще са през седмица, а не както преди – на две.

 

По този повод М. Ковачева коментира, че подобна практика има и в Белгия, като целта на по-краткия срок на онлайн обучението е учениците да не се отпускат, знаейки, че след седмица пак ще бъдат проверени знанията им на живо.

 

С въпрос дали са изненадани от преминаването към ОРЕС, репортер на „Струма“ се свърза и с директора на Професионалната гимназия „Н. Вапацаров“ в Белица, Фанка Къшева.

 

„ В училището нямаме болни ученици, единствено като контактен на свой близък под карантина е един учител, но след като е взето такова решение, значи заболеваемостта за общината се е повишила.

 

Самите ние не сме изненадани, предприехме съответните действия и преминахме към ротацията. В момента присъствено се обучават 5 паралелки с ученици, а останалите три – в 9 и 11, са в ОРЕС”, съобщи Ф. Къшева.

 

Вчера по центъра и улиците на Благоевград можеха да бъдат видени доста ученици, взели раниците и учебниците си.

 

В училища тепърва днес предстои да раздават лаптопите от МОН за онлайн обучението.

 

„Общо взето четвъртък и петък ще преминат в „разходки“ до училища, настройване на някои ученици към ОРЕС.

 

Това ще са изгубени два дни. Много по-логично бе ротацията да започне, ако не с началото на новата седмица, то поне в петък“, заключиха благоевградски педагози.

 

Автор: в. Струма, E79 News; Снимки: Илюстративна
Тагове:

Коментари: