06 Декември 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
23.10.2021 10:17

Коментари 0 / Видяна 1060

Четвъртата вълна е в стихията си!327 с Ковид-19 в болници в Пиринско, 190 са новозаразените и 1100 ваксинираните за 1 ден


Четвъртата вълна на коронавируса е в стихията си в Пиринско.

 

Броят на новозаразените и болните с Ковид-19 е направо плашещ.

 

Към вчерашна дата броят на хоспитализираните в лечебните заведения достигна 327, като най-много – 93-ма, са в МБАЛ – Благоевград, от които 7 са в реанимация.

 

Втора по натовареност е Югозападна болница, в която пациентите с коронавирус са 83-ма, от тях 4-ма са в интензивния сектор.

 

В частната болница ПУЛС заетите ковидни легла са 54, в МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев – 49, като 3-ма пациенти са в тежко състояние в реанимация. 31 са болните в МБАЛ – Разлог, 13 в благоевградския тубдиспансер и 4-ма в онкоболницата.

190 са установените нови случаи на заразени за едно денонощие в областта, като най-много – 63-ма, са в Благоевград, но като се добавят и 5-има от селата, броят в общината се увеличава, следват Сандански с 24 и Петрич – със 17, отделно има регистрирани и в селата.

 

На фона на разрастващата се зараза има рекорден скок на ваксинираните в областта, които за един ден достигнаха 1100, заяви за „Струма“ директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

 

Това е ефектът от въвеждането на „зелените сертификати“ и както е казано, „по- добре късно, отколкото никога”, добави той.

 

Освен опашките за ваксиниране пред РЗИ такива се извиват и пред лабораториите, където се правят антигенни тестове.

 

РЗИ – Благоевград е раздала вчера 2000 безплатни антигенни теста в 6 лаборатории в областта, като 5 от тях са в Благоевград.

 

Това са лабораториите в двете болници – държавната и частната, в тубдиспансера, в общинския Медицински център-1 в поликлиниката и в „Медилаб“. Шестата лаборатория е „Кандиларов“, която покрива Гоце Делчев, Банско и Разлог.

 

„Следваща седмица очакваме да ни доставят от Министерство на здравеопазването много по-голямо количество антигенни тестове, които предоставяме безплатно на лабораториите, а те определят цената за услугата. За момента няма уговорена пределна цена, но предположенията са, че ще варира от 5 до 10 лв.”, заяви д-р Калоянов.

 

Продължава ежедневното тестване на неваксинираните лекари и медицински персонал с антигенни тестове, които в противен случай не могат да започнат работа.

 

Д-р Калоянов за пореден път отправи апел към хората да се ваксинират, като желаещите могат да го направят и днес в събота в имунизационния кабинет на РЗИ – Благоевград.

 

„Единствената цел на всички тези мерки е да се издържи до появата на антивирусен препарат. Ваксините не са ни проблем. Ние сме в 21 век – века на високите технологии. РНК ваксините са от новите технологии, които са разработени през последните 10 г.

 

Над 3 милиарда са ваксинирани вече. Колко пациенти трябва да преминат още, за да се убедим, че ваксините са достатъчно изследвани и безопасни? После – всяко терапевтично лекарство има странични ефекти.

 

Отворете страничните ефекти на парацетамола, на аналгина. Само хранителните добавки нямат странични ефекти, но те нямат и терапевтичен ефект.

 

Страничните ефекти на ваксините са ясни – възможните усложнения са 1 на 250 000. Докато живият вирус убива 3-ма от 100 заразени.

 

В момента в България имаме 20% ваксинирани, а другите 80% от населението са широко отворени да приемат вируса. В колкото по-широки маси от хора той циркулира, колкото по-дълго циркулира, шансовете му да мутира са много по-големи.

 

Ако не направим бърза ваксинация и позволяваме на вируса дълго време да циркулира, не е далече времето, когато ще се появи нов, „български“ щам.

 

Ако това се случи, на всичко направено досега – локдуани, лечение, ваксинации, ще сложим чертата и ще започнем от нулата. Вижте какво се случи – китайският щам дойде при нас, донесе ни първата и втората вълна, английският – третата, индийският – четвъртата вълна.

 

Ако не дай си Боже се прославим с появата на нов вариант или нов щам, нали си давате сметка, че веднага ще бъдем затворени. Нито един бизнес няма да дойде при нас. Действително има много голям проблем с ваксинационната кампания, която в България от самото начало стартира на „куц крак“. И досега така продължава.

 

Не беше правилно да се дава трибуна на антиваксърите, защото твърденията им не почиват на медицински доказателства. В развитите страни на такива хора отдавна да са взети лицензите.

 

Не можеш да изказваш лично мнение, когато се касае за здравето на цялото общество. Тук може да има едно-единствено мнение – това, което почива на научни доказателства.

 

Кампанията трябваше да бъде много по-агресивна и по- правилна“, счита гл. хирург на МБАЛ – Благоевград д-р Димитър Димитров и добави, че съвсем скоро ще се появи американската „Нова вакс“, която е от още по-ново поколение – така наречените „нано ваксини“.

 

„Целта е да издържим, докато се появи противовирусен препарат срещу коронавируса. Така, както се появиха срещу свински и птичи грип препаратите тамифлу и реленца.

 

Преди появата на тези препарати също умираха много хора. В момента, в който се появиха на пазара, проблемът приключи и вече никой не говори за това”, заяви д-р Георги Димитров, който работи в ковидния сектор в хирургичното отделение на баща си.


„Същото може би ще се случи и с коронавируса. Пандемията ще спре, след като достатъчно хора се ваксинират и се появи ефективен антирусен препарат.

 

В момента се разработват три препарата срещу Ковид. Най-напредналият е молнупиравир на фирмата „Мерк“, който е в трета фаза и първоначалните резултати са многообещаващи.

 

10-дневен е курсът на лечение с по 2 таблетки на ден и резултатът е, че спасява болните от смърт. Втората добра новина е, че прогнозната цена на целия курс терапия е 700 долара. За сравнение – 1 флакон ремдесивир е 400 долара, а за петдневната терапия са необходими 6 флакона. Т.е. открит е медикамент, който е качествен и много по-евтин“, заяви д-р Димитров-младши.

 

Припомняме, че за разработката си на интерактивен справочник за диагностика и лечение на Ковид-19 благоевградските лекарите баща и син бяха сред наградените за „Лекар на 2021 г.” по предложение на председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров и на УС на РК на БЛС – Благоевград с председател д-р Георги Георгиев.
 

Автор: в. Струма, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари: