06 Декември 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
27.10.2021 09:05

Коментари 0 / Видяна 1430

Лични лекари в Благоевград: Още нямаме право да изписваме лекарства на болните с Ковид-19, но по-голямата драма е, че болниците са препълнени и приемът става трудно

 

Личните лекари в Благоевград все още нямат право да изписват безплатни лекарства на болните с коронавирус.


„Докато не получим документ, че има анекс в договора между БЛС и НЗОК, която е страна в него, а не началник на лекарите, ние не можем да издаваме безплатни лекарства”, заяви председателят на общопрактикуващите лекари в Пиринско и зам. председател на РК на БЛС – Благоевград д-р Дафина Тачова.

 

Тя добави, че този въпрос трябва да бъде по-скоро уреден, тъй като болните с Ковид-19 непрекъснато се увеличават.


„Ежедневно имаме заразени пациенти. Издаваме направления за безплатно изследване с PCR тестове на хората с оплаквания. Всеки, който е с положителен резултат, се изолира и получава инструкции по телефона за лечението, което е симптоматично“, добави д-р Тачова.


„Все още нямаме право да изписваме безплатни лекарства, тъй като няма споразумение между БЛС и Здравната каса.

 

Безплатните лекарства обаче са последният проблем на болните. Големият проблем сега е, че вече става труден приемът в болниците, които са препълнени.

 

В момента сме в пика на четвъртата ковидна вълна и хората са силно притеснени за здравето си. След като се затвориха училищата, можем да се надяваме на „блага вест“ и броят на заразените да намалее”, каза общопрактикуващият лекар д-р Емил Цветков.


„Има запитвания от пациенти за безплатни лекарства, но за съжаление все още не можем да ги изписваме, тъй като няма постигнато споразумение между БЛС и НЗОК.

 

Вместо да се създават Ковид центрове, което на практика се оказа трудно, още в самото начало трябваше да се даде възможност на личните лекари да изписват безплатни лекарства, защото пациентите са при нас.

 

Като се усложнят, отиват в отделенията”, добави общопрактикуващият лекар д-р Антоанета Бойчева.


„Всеки ден има по двама-трима новозаразени. Аз съм песимист, че безплатните лекарства ще помогнат, тъй като хората, когато се разболеят, не мислят за това.

 

Добре е като идея, важно е да има подкрепа за пациентите, но по-важното беше да има надеждна защита, каквато осигуряват ваксините. В България обаче всичко върви отзад напред.

 

Докато в европейските държави имаше локдаун и масирано ваксиниране през лятото , ние изпуснахме момента за имунизация и сега се изправихме лице в лице с „Делта” варианта, който предизвиква тежките заболявания и високата смъртност.

 

Затова никой не може да прогнозира докога ще бъде пикът на четвъртата вълна, тъй като ние „все още копаем дъното“ и „продължаваме да катерим върха”, заяви д-р Венцислав Даскалов.

 

Той е категоричен, че голяма отговорност за ситуацията имат и онези лекари, които говореха, че това е сезонен грип, и с противоречивите си твърдения, в които имаше и политически контекст, объркаха хората.

 

Според д-р Даскалов за подобни твърдения, които не почиват на медицински доказателства и граничат с престъпления, трябва да се отнемат лекарски дипломи.


Вчера и от БЛС официално опровергаха появилата се на сайта на Министерството на здравеопазването информация, че пациентите с Covid-19 могат да получат безплатни лекарства от личните си лекарите.


„Изписването на безплатни лекарства за лечение на Covid-19 може да влезе в сила едва след разговори между БЛС и НС на НЗОК, след изчистване на всички детайли и спорни моменти около тази възможност.

 

Дотогава общопрактикуващите лекари нямат право да предписват безплатни медикаменти за лечение на пациенти с Covid-19, както твърди МЗ.

 

Обръщаме се към всички пациенти: Моля, не се струпвайте пред кабинетите на личните си лекари!

 

Те нямат възможност да ви предпишат безплатна терапия за лечение на Covid-19!“, заявиха от УС на БЛС.

 

Автор: в. Струма, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари: