06 Декември 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
27.10.2021 16:19

Коментари 0 / Видяна 2192

Ансамбъл „Пирин” с ново ръководство, гл. художествен ръководител П. Кръстев сменен с уволнения от него хореограф М. Димитров

 

Ансамбъл „Пирин“ е с ново ръководство от вчера. Главният художествен ръководител Петьо Кръстев е освободен.

 

Мотивът на кмета на Благоевград Илко Стоянов да прекрати трудовите му правоотношения е, че Кръстев работи на основен трудов договор към Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, а в ансамбъла е на втори договор с ангажираност по 4 часа на ден.

 

„Кръстев е дал много за ансамбъла и му пожелавам успех в научната дейност, за ансамбъл „Пирин“ ще търсим човек, който изцяло е отдаден на работата и да концентрира цялото си време и творчески усилия в нея“, коментира кметът на Благоевград.

 

Припомняме, че Петьо Кръстев зае поста след конкурс преди година. Той ръководи 5 г. ансамбъла след напускането на Димитър Христов като временно изпълняващ длъжността, а през 2018 г., когато ансамбълът се ръководеше от Д. Кехайов, се премести на работа в БАН, където защити докторат.

 

Връщането му начело на ансамбъл „Пирин“ предизвика бурни реакции в екипа, който се раздели на две – срещу него и за него, а напрежението ескалира, след като той освободени хореографа Мирослав Димитров и диригента Стоимен Добрев. И двамата заведоха дела.

 

За вр.и.д. гл. художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ вчера е назначен Мирослав Димитров, който преди 2 седмици се върна на работа със съдебно решение.

 

Зад гърба си той има опит като преподавател в Националното училище по танцово изкуство, бил е гл. художествен ръководител на ТА „Маяковски“, един от създателите и танцьор в групата с международна известност „Вакали“.

 

В „Пирин“ бе привлечен през 2018 г. заради успехите му при поставяне на спектакли с авторски и автентичен фолклор не само в страната, но и в Дания, Испания, Турция.

 

Стоимен Добрев също е спечелил делото срещу съкращението си в Благоевград, но дали ще се върне като диригент на хора предстои да стане ясно, тъй като от 15 септември той преподава в Националното училище за фолклорни изкуства в Котел.

 

Мирослав Димитров вече обмисля екипа, с който да работи до провеждането на конкурс за титуляр на поста. „Струма“ научи, че за диригент на хора той най-вероятно ще разчита на благоевградчанина Валери Димчев, известен композитор и тамбурист, свирил със световни музиканти в много международни проекти, доктор и преподавател във Факултета по изкуствата на ЮЗУ.

 

Димитров ще съвместява работата си като хореограф и ръководител на ансамбъла. 

Автор: в. Струма, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари: