06 Декември 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
27.10.2021 16:38

Коментари 0 / Видяна 1592

МЗ публикува списък на състояния, при които да не се поставя ваксината на "Пфайзер"

 

Министерството на здравеопазването публикува в профила си във фейсбук списък със състояния, при които не е препоръчително поставянето на ваксината на "Пфайзер".

 

Лица, които НЕ трябва да се ваксинират с Comirnaty ("Пфайзер") срещу COVID-19:

 

Всеки с тежка алергия към компонент на ваксината (т.е. такъв, който причинява анафилаксия или изисква медицинска намеса);


Тези на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите;


Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19; те могат да се ваксинират, след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми;


Хора, които могат да се ваксинират след обсъждане на ползите и рисковете и/или след консултация с техния наблюдаващ/лекуващ лекар:

 

Лица с анамнеза за тежка алергия към някоя ваксина или към инжекционен лекарствен продукт;


бременни;
лица с имунокомпрометиращи заболявания;
кърмещи жени;
лица на терапия с антикоагуланти


Хора, които трябва да следват специални процедури:

 

Лица с анамнеза за тежка алергия (изискваща медицинска намеса) към нещо различно от ваксина или инжекционно лекарство може да получи ваксината, но трябва да остане за медицинско наблюдение в продължение на 30 минути след получаване на ваксината.


Хората, които наскоро са боледували от COVID-19 и са били лекувани с антитяло-базирани терапии (напр. с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма), трябва да изчакат до 90 дни след лечението, за да бъдат ваксинирани.


От министерството подчертават, че хората, контактни на болни от COVID-19 трябва да изчакат, докато карантината им приключи, преди да се ваксинират (освен ако не живеят в места с множество хора, като старчески дом, поправителен дом или приют за бездомни, в този случай те могат да бъдат ваксинирани по време на период на карантина).

 

Хората, които са си поставили друга ваксина, която не е срещу ковид трябва да изчакат поне 14 дни, преди да получат ваксина срещу COVID-19.

 

По същия начин, ако човек е получил ваксината срещу COVID-19, той трябва да изчака най-малко 14 дни, преди да получи други ваксини.

Автор: БНТ, E79 News; Снимки: Илюстративна
Тагове:

Коментари: