06 Декември 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
28.10.2021 12:39

Коментари 0 / Видяна 3660

Кметът Илко Стоянов: Строителното разрешение за подлеза при кв. Грамада е обявено като нищожно, обмисляме вариант там да се изгради надлез

 

Кметът на Община Благоевград Илко Стоянов даде пресконференция по актуални теми, свързани с утрешното заседание на Общински съвет, но и не само. Основен акцент бе поставен върху смяната на управителите на болница „Св. Мина“ и Ансамбъл „Пирин“.


От думите на Илко Стоянов стана ясно, че тъй като от много време не е провеждан конкурс за управител на онкоболницата се налага това да се случи. До произвеждането на избор на постоянен управител, досега действащия шеф на лечебното заведение д-р Георги Георгиев, ще бъде сменен с д-р Теодор Велчев или поне такова ще бъде предложението на градоначалника към общинските съветници.


Освен това кметът сподели, че има идея Специализираната болница за активно лечение по онкология „Св. Мина“ – Благоевград да бъде трансформирана в Общинска болница, тъй като в следващия програмен период на Европейския съюз ще бъдат предвидени големи средства именно за такива лечебни заведение. Стоянов подчерта, че дейността, която извършва онкоболницата няма да бъде закривана.


По отношение казуса с Ансамбъл „Пирин“ и уволнението на художествения ръководител Петьо Кръстев, Илко Стоянов коментира, че това решение е взето на база няколко неща. Първото, което каза кмета на Благоевград е, че при проверка на документите е установил, че Петьо Кръстев има още един трудов договор, който е и негов основен, а в ансамбъла е на 4 часа, което не кореспондира с целите на конкурса, на който е бил избран за ръководната позиция.


„Петьо Кръстев е талантлив и оценявам приноса му. Съдебно решение възстанови Мирослав Димитров., а аз съм казал, че ще спазвам съдебните решения. Това, което ме изненада е, че Петьо Кръстев има друг трудов договор, този в ансамбъла му е втори. Конкурсът, който е проведен е за титуляр на поста, което означава, че художественият ръководител трябва да е изцяло отдаден на ансамбъла, а в случая не е така. За временно изпълняващ длъжността художествен ръководител, до провеждането на конкурс, ще бъде назначен именно Мирослав Димитров“, уточни Илко Стоянов.


По време на пресконференцията стана ясно, че преди началото ѝ до медиите е изпратено писмо с въпроси към кмета от артисти от Ансамбъл „Пирин“. Според Илко Стоянов обаче става дума за анонимно запитване, което е с политически характер. Той добави, че веднага след срещата с медиите има организирана такава и с изпълнителите от ансамбъла, на която се надява да бъде постигнат консенсус.


Илко Стоянов подчерта, че и д-р Георги Георгиев и Петьо Кръстев ще имат възможността да се явят на конкурсите, които ще бъдат проведени и ще имат шанса да защитят своите визии пред компетентни експерти.


Извън тези две теми, кметът на Благоевград заяви, че утре ще предложи на местните парламентаристи да бъде създадено ново търговско дружество „Арт стeйдж енд фест“, чиято основна дейност ще бъде свързана с организирането на културни прояви. „Считам, че беше грешка да се ликвидира предишното подобно дружество и смятам, че такова е необходимо, защото без него не може да се проведе един нормален фестивал“, отбеляза Стоянов.


В хода на пресконференцията стана ясно също, че е възникнал конфликт между кмета на Благоевград Илко Стоянов и директорът на Регионална здравна инспекция – Благоевград д-р Калоян Калоянов. Кметът обвини здравната инспекция, че се държи като орган, който е над всички останали.

 

„По повод на извършена проверка от Инспектората към Община Благоевград, в края на деня аз получавам писмо от г-н Калоянов да бъдат представени зелените сертификати на проверяващите. Същевременно с това писмо разбираме, че се опитват да спрат рутинни проверки. Не приемам това поведение, което е в нарушение на всякакви нормативни актове. Отговорът ми е, че няма да предоставя нищо на д-р Калоянов“, каза Стоянов.


Той коментира още, че е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването, относно затварянето на двете отделения по неврология в Благоевград и превръщането им в COVID такива. По думите му това създава проблеми, затова изрази надежда, че ще бъде намерен вариант поне едно от двете отделения да функционира.


В края на срещата с медиите Илко Стоянов обърна внимание на един проблем, чието решение от години не може да бъде намерено. Става дума за изграждането на подлез при кв. Грамада.


„Подлезът в Грамада отива в следващ програмен период, защото строително разрешение е обявено от Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/. Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) като нищожно. Това означава, че ние нямаме строително разрешение. Отмяната на това нещо практически обезсмисля абсолютно всичко. Договорът между строителя и община Благоевград е прекратен по взаимно съгласие. Веднага сме се допитали до управляващия орган – как да процедираме относно обекта. Със сигурност ще го заложим дали като надлез, дали като подлез. Заложени са много средства в следващия програмен период за железопътната мрежа. Ако успеем да постигнем споразумение, то има възможност да е надлез. Два пъти се отменя строителното разрешение за подлез, значи има някакъв проблем“, отбеляза Стоянов.  

E79 News
Тагове:

Коментари: