06 Декември 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
24.11.2021 14:42

Коментари 0 / Видяна 2054

На вниманието на МОН и здравното министерство! Родители недоумяват: Защо заниманията в школите към ЦЛТРБ – Благоевград са онлайн, а децата вече ходят на училище?

 

„Защо децата ни ходят присъствено на училище, а в същото време всички занимания в школите към Центъра за личностно и творческо развитие в Благоевград се провеждат само онлайн?” – с този въпрос, молба за съдействие и повече яснота по породилия се казус родители се свързаха с репортер на „Струма“.

 

Както е известно, учениците от начален етап имаха възможност да се завърнат в класните стаи след осигуряването на т.нар. безопасна среда.

 

Това включва и тестване два пъти седмично след съгласието на родителите.

 

Конкретно за Благоевград първите пробовземания в част от училищата се осъществиха на 11.11., или ден след доставката на тестовете.

 

В други процедурата стартира на 16.11. и е факт, че децата масово учат присъствено, като се увеличава и броят на постъпващите декларации от майки и бащи.

 

В същото време в отделните школи на центъра, сред които по пиано, китара, цигулка, изобразително, декоративно изкуство, английски език, литературно творчество, математика, фолклорни ансамбли и групи… са записани към 1100 деца, от които 60% са в начален етап /1-4 клас/, и макар да учат присъствено, подрастващите пеят, танцуват, творят… пред компютрите вкъщи.

 

„Дъщеря ми има голяма слабост към българските народни танци и поради тази причина преди няколко години я записахме в ДЮФА „Пиринска китка“.

 

Ходи присъствено на училище още от първия ден, когато започна тестването. В същото време обаче заниманията във фолклорния ансамбъл са онлайн.

 

Толкова ли е трудно да се направи стиковка между отделните институции!

 

Например училищата да издават служебни бележки, че децата са тествани, и така те да танцуват, да се изявяват, занимават „на живо“, пита и отправи предложение майка на четвъртокласничка.

 

Недоволството на родителите се подсилва и от факта, че по думите им частните школи продължавали да извършват присъствени занимания, а общинските са затворени.

 

Не без значение е, че онлайн средата оказва влияние върху мотивацията и не едно и две деца губят интерес към организираните дейности.

 

За коментар потърсихме директора на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград Силвия Иванова.

 

Тя припомни, че посещенията в ЦЛТРДБ са преустановени от 21.10. на основание заповед на министъра на здравеопазването от 19.10. Със същия нормативен документ се регламентира и затварянето на училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 население /а по-късно и с друга заповед при 500 на 100 хил./.

 

Имайки предвид, че разпоредбите са на национално ниво, то няма как да се направи стиковка на местно, общинско ниво.

 

Точно затова от Асоциацията на центровете за подкрепа за личностно и творческо развитие в България /АЦПЛРБ/, обединяваща 50 образователни институции, изпращат писмо до министрите на образованието и здравеопазването – акад. Н. Денков и Ст. Кацаров.

 

„За съжаление от три години насам нашите дейности са първите, които трябва да преминат онлайн, и последните, които се възстановяват в присъствена форма.

 

Това се отразява изключително тежко на работата на институциите. Дейностите, които са базирани на желанието на учениците, стават все по-нежелани и/или родителите ограничават децата си да не прекарват време пред екраните извън задължителните учебни часове в училище.

 

Още повече че има дейности в областта на изкуствата и спорта, които не могат да се провеждат ефективно или изобщо в електронна среда”, се казва в писмото, подкрепено от всички 50 директори на центрове в страната и подписано от председателя на управителния съвет на АЦПЛРБ Марияна Тафрова, която е ръководител на Центъра за изкуства, култура и образование в София.

 

Въпросните институции настояват в областите, където има присъствен учебен процес, всички дейности на ЦПЛР, при които няма смесване на деца от различни паралелки и групи, както и индивидуалните занимания да се провеждат присъствено.

 

Децата от 1 до 4 клас, тествани в училищна среда два пъти седмично, да имат възможност да посещават и дейностите в центровете присъствено.

 

Това според директорите ще създаде безопасна среда за работа и учене в ЦПЛР, а също така може да повиши мотивацията на родителите да тестват децата си, за да се завърнат към нормален и ефективен начин на живот и учене.

 

От асоциацията изтъкват и че дейностите в центровете са с висока значимост за преодоляването на негативните последствия върху психоемоционалното състояние на децата, които почти две години живеят в условията на социална изолация и ограничение.

 

„Напълно подкрепям отправените предложения“, каза директорът на центъра в Благоевград С. Иванова.

 

Впечатление прави, че писмото с исканията е входирано на 12.11., но така и няма ответна реакция и не е получен отговор нито от Министерството на здравеопазването, нито от МОН. 

Автор: в. Струма, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари: