06 Декември 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
25.11.2021 17:27

Коментари 0 / Видяна 712

Европейският антирекорд на България: най-малко ваксинирани, най-много починали

 

България е с най-нисък брой на ваксинираните срещу COVID-19, и същевременно с най-висока смъртност.

 

Процентът на ваксинираните у нас към ноември достига 29, а броят на починалите е 325 на 1 милион души за 14-дневен период.

 

 

 

По тези два показателя страната ни държи антирекорд в целия Европейски съюз.

 

От статистиката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията става ясна връзката между процента на имунизираните и броя на починалите.

 

След нас е Румъния, където са ваксинирани само 43% – вторият най-нисък резултат в ЕС – смъртността съответно 267 души на 1 милион за 14-дневен период.

 

Данните показват, че колкото повече имунизирани срещу смъртоносната болест, толкова е по-малко хора умират от COVID-19. Лидерите по ваксинация Ирландия, Португалия, Малта, Дания, Белгия, Швеция и Финландия, където са ваксинирани между 83% и 93% от населението, са регистрирали смъртност между 0 и 29 души.

 


Едни от най-пострадалите държави по време на първата вълна Испания и Италия също са се справили много добре с предпазването от COVID-19 с помощта на ваксините.

 

В двете страни броят на имунизираните е съответно 83% и 82%, а броят на починалите е 3 и 9.

 

Данните говорят и за географски различия. Страните от Западна и Северна Европа са най-напред по брой на ваксинираните, докато държавите от Централна и Югоизточна Европа не могат да се похвалят с такива добри резултати.

 

Със сравнително висока смъртност и по-малък брой ваксинирани са Полша, Чехия, Унгария, Прибалтика.

 

Но дори и те са в много по-добра позиция от България, Румъния и Словакия, където пандемията продължава да свирепства и да взима своите невинни жертви.

 

Тези статистически данни още веднъж потвърждават мнението на учените и медиците от цял свят, че ваксината е единственото в момента „оръжие“ срещу опасната болест. 

Автор: БГНЕС, E79 News; Снимки: Илюстративна
Тагове:

Коментари: