.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
05.10.2011 08:32

Коментари 0 / Видяна 4478

99 години от началото на Балканската война

Горна Джумая е първият освободен град, Банско посреща освободителите с 200 крави, опечени на шиш. Каймаканина на Кавала се предава на Чернопеев и Йонко Вапцаров, Михаил Чаков и Яворов

Точно в 5 сутринта на 5 октомври 1912 година, топовни гърмежи разтърсват коритото на река Рилска при село Бараково.  Войниците на генерал Георгиев, командващ трета бригада на седма Рилска дивизия, преминават моста на реката и навлизат в тогавашната турска територия. Така започва лелеяната от всички българи от двете страни на реката Балканска освободителна война.

Първото освободено селище е Горна Джумая, днешен Благоевград. Населението ликува, камбаните на храма „Успение на Пресвета Богородица“ бият тържествено. Турското население, болшинство до този момент, за няколко дни са продали имотите си и вече с кервани каруци са потеглили през Кресненското дефиле към Сяр и Солун.

Американският журналист и пътешественик Фредерик Мур, тънък познавач на балканските проблеми и  нееднократно писал за българския характер на тези земи, е посещавал района в края на 19 и началото на 20 век. Той фотографира български и турски граничари заедно  на граничния мост при село Бараково - снимка, която списание „National Geographic” публикува през октомври 1913 година.

Интересно е освобождаването на Банско, Мехомия и Неврокоп, в което съвместно с командващия Родопския отряд генерал Ковачев активно участват и четите на Христо Чернопеев, Йонко Вапцаров  и поета Пейо Яворов. На 17 септември 1912 година Фердинанд обявява всеобща мобилизация. Яворов събира набързо доброволческа чета от двайсетина смелчаци, но изпълнява и обещанието си към любимата Лора Каравелова - те се венчават на 19 септември в подуенската църква. После четата Яворов и другарите му преминават границата при Юндола и трите чети, заедно с четата и на стария другар на Гоце Делчев Михаил Чаков, се събират около Банско. Турците са съсредоточили многоброен аскер в казармите в Мехомия /Разлог/. На 5 октомври 12-те  заптиета в Банско са прогонени набързо, но е още рано за радост, защото съседната Мехомия ги очаква. Четниците атакуват града от юг, а войните на генерал Ковачев - от изток. В 7 сутринта от аскера вече няма и следа, населението на градчето ликува. Едва тогава Чернопеев, Йонко Вапцаров, Яворов, Чаков и другарите им, заедно с генерал Ковачев и българската войска, тържествено влизат в Банско. Населението ги посреща подобаващо – героите ги очаква трапеза от 200 крави, опечени на шиш!!!

Поетът Яворов се изкачва на камбанарията на храма „Света Троица“ и обявява: “Братя българи, хвърляйте фесовете! Вие вече сте свободни!“

Идва ред на Неврокоп /Гоце Делчев/. Генерал Ковачев е получил информация, че хиляден аскер се е насочил към Неврокоп от другата част на Пирин – Голешевско, и се готвят да пресекат пътя на нашата войска. Чернопеев  и Яворов предлагат четите, наброяващи 64 души, да изненадат аскера и да го пресрещнат високо в Пирин на Тодорова поляна, откъдето се вижда като на длан пътя Банско-Неврокоп. В спомените си Михаил Чаков образно разказва за тази акция на македонските четници: „Взехме само пушките си, за да ни е леко и малко храна, и при големи усилия към разсъмване на следния ден се изкачихме на Тодорова поляна само седем души. Другите постепенно пристигаха много изморени. Като стигнахме на самата Тодорова поляна, на 400-500 крачки от нас видяхме турска войска в разредени колони да настъпва към самия връх. Изтръпнахме!  За да не разберат, че сме само шепа хора на върха, ние употребихме хитрост: Намериха се у нас две сигнални флагчета и аз започнах с едно от тях да давам някакви уж сигнали към върха, обърнат гърбом към войниците, които ме вече гледаха, като че ли върха е пълен с хора. Всъщност аз давах сигнали на скалите. Едновременно един от четниците ми излезе на отсрещния чукар и размаха другото флагче, което аскера виждаше. Както аскера вървеше нагоре, изведнъж се обърна назад и в безпорядък панически се втурна. Не открихме огън, за да не се издадем, че бяхме малцина. После забелязахме движението на нашите войски ниско долу по шосето. Те също ни забелязаха и се изпокриха из шумака - взеха ни за турска войска. Но веднага с флагчетата дадохме сигнал и разбраха, че сме четниците.”

Неврокоп  е освободен на 19 октомври и Пейо Яворов е назначен за първия кмет на града, длъжност, която той изпълнява само 1 седмица. За тези дни той не само организира вътрешния ред в селището, но и основава болница. Заедно с Христо Чернопеев, Михаил Чаков и Йонко Вапцаров изпълняват почти фантастичен план и превземат пристанищния град Кавала, без да гръмне нито една пушка. На 22 октомври те изневиделица се явяват във воеводските си одежди в конака при каймаканина на Кавала и просто го информират, че градът е обграден от българска войска и трябва веднага да предаде властта на тях. А генерал Ковачев и четите са били още на път към Кавала.

Така приключва първият победоносен етап от Балканската война и освобождаването на Горна Джумая, Мехомия, Банско, Драма и Кавала. После Яворов се прибира в Банско, а от там в София.

Румен Жерев

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN