20 Октомври 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.01.2012 10:40

Коментари 1 / Видяна 1872

В Нова Гвинея откриха най-малкото гръбначно животно

Открит наскоро в Папуа Нова Гвинея нов вид жаба се оказа най-малкият съществуващ до момента на света, съобщава екип от учени, цитиран от Би Би Си.

С дължина само от 7 мм видът с латинско название Paedophryne amauensis е най-малкото животно от подтип гръбначни, който обединява бозайници, риби, птици и земноводни видове.

Изследователите открили и друг, близък вид – Paedophryne swiftorum, който е с малко по-голям.

Миниатюрните размери на жабката учените обясняват с местата, където живеят – най-често в опадали от горските дървета листа.

Откриването на вида не било лесна задача за изследователите, тъй като окраската на жабките се слива с цветовете на листата, а звуците, които издават, наподобяват бръмчене на насекоми.

„Горите в Нова Гвинея изобилстват от звуци нощем, което затрудняваше различаването на жабешкото крякане”, заявява ръководителят на екипа Крис Остин от Университета на Луизиана.

След множество неуспешни опити да открият представител на вида сред опадалите листа, учените се принудили да събират листа в прозрачни найлонови пликове и внимателно да наблюдават за движение вътре. Така успели да открият тези изключително малки същества, които подскачали вътре, обясняват учените.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN