26 Септмври 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
07.03.2012 08:59

Коментари 0 / Видяна 2242

Изложба представя еволюцията на култа към женска красота

Днес от 17:00 часа в Регионален исторически музей – Благоевград ще се открие изложба „Красота, романтика и още нещо...”. С материали от фонда на музея, изложбата представя еволюцията на култа към женска красота от праисторията и античността до наши дни.

Оригинални неолитни глинени и мраморни женски фигурки и праисторически накити от миди, кост, камък, глина показват визията за женска красота  5000 – 6000 години преди новата ера.

Естетическият вкус на тракийката от първото хилядолетие преди новата ера може да се види в облеклото на богинята Бендида, представяна в характерно тракийско облекло.

Визията за красота на жената през Античността се материализира чрез теракотени женски фигурки от IV – III век пр. Хр., шишенца за парфюм, гребени и игли за причудливи прически от римската епоха, изображения на женски образи от антични вази и рисунки.

Идеалът за красива жена през Средновековието се показва с илюстровани табла с образи на български царици, болярки, ктиторки, изобразени върху стенописи и миниатюри от старопечатни книги.

Как се променят модите през Възраждането и по-ново време се представят чрез богат снимков материал, оригинални пощенски картички, вестници, списания, облекло, бижута и други аксесоари.  Красотата на жените от царското обкръжение, красавиците от столичното елитно общество от началото на XX век, победителките в първите конкурси за красота, моделите в рекламите показват представите за красота през миналия век.

Образът на красивата българка в художественото изкуство е синтезиран в платната на Кеазим Исинов, Димитър Казаков и други творци.

Откриването на изложбата на 7 март 2012 г., в 17:00 часа, ще бъде един красив подарък от Регионален исторически музей – Благоевград за жените в навечерието на техния празник.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN