.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.09.2012 08:44

Коментари 1 / Видяна 1604

Трима имами от Родопите с обвинения за тероризъм

300 души от всички краища на Родопите се събраха на митинг пред сградата на Окръжния съд в Пазарджик вчера, където съдия Ивета Парпулова даде ход на делото на обвинените в салафизъм 12 имами и една жена, пише вестник “Стандарт”. Според прокуратурата те са членували в нерегистрираната у нас фондация "Ал Уакф ал Ислами", чиято централа е в Джеда, Саудитска Арабия.

Предполагаемият ръководител на ислямистите - имамът на джамията в Сърница Саид Мутлу, районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих и имамът на джамията в квартал "Изток" в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед са подведени под отговорност по член 108, ал. 1, за тероризъм, който предвижда до 30 г. затвор. Те са обвинени също в разпалване на религиозна омраза и проповядване на антидемократична идеология. 

Останалите мюсюлмански духовници - Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Али Хайраддин, Али Ходжа Юсуф Горелски и неговата съпруга Найме Горелска, ги заплашва до 10 г. затвор за участие в организирана престъпна група. Повечето от тях са завършили Ислямския университет в Медина. Българският клон на "Ал Уакф" е учреден през 2007 г. в Мека, а по-късно на два семинара в Истанбул те са си поставили за цел разпространяването на салафизъм в България. Групата се е финансирала с пари на Саудитското кралство, пренасяни на ръка от богомолци, връщащи се от хадж (поклонение) в Мека.

Привидно най-тежките обвинения срещу тях се базират изцяло върху показанията на анонимни свидетели. Според техните показания Мутлу учел, че държавата не следва да се приема и да се гласува на избори, тъй като властта идвала от Аллах. Той говорел, че немюсюлманите трябва да бъдат изолирани и с тях да не се търгува, да не се сключва брак. Други защитени свидетели пък са обяснили, че Ахмед Ахмед проповядвал, че шариатските закони били по-висши от тези на държавата, а жените трябвало да си седят вкъщи, а не да ходят на работа. Имамът на квартал "Изток" настоявал да не се носят мартеници и да не се празнуват рождени дни. Свидетелите посочват, че на сватба в ресторант "Рай" през 2007 г. Муса казал:

“Поклон пред тези, които режат глави за вярата си. Поклон за тези, които слагат бомби и убиват за вярата си".

Освен това ходжата имал около 20 верни хора - "командири", които били начело на наказателни отряди от по 5-10 мъже. Свидетелите се страхували, че хората на Ахмед били готови да слагат бомби и да се гърмят. Предстои обвиненията да се докажат в хода на делото.

"Ал Уакф" е измислена организация. Не съм чувал за тази организация. Мисля, че никой не знае за тази организация, просто си говорят", коментира Ахмед, който преди време бе осъден условно за принадлежност към друга групировка - "Халифат". Той допълни, че през последните 10 г. в квартала благодарение на вярата са изчезнали кражбите. "При нас изкоренихме алкохолизма, нямаме вече наркомани и комарджии", подкрепи го неговият приближен Яшар.

Набеденият за лидер на "Ал Уакф" Саид Мутлу заяви, че намира обвиненията срещу него за смешни и че свидетелите са купени.

"Цялото  дело е скалъпено, не почива на никаква основа. Не се признавам за виновен. Не е престъпление да си мюсюлманин в България. Питайте хората в Сърница дали някога съм проповядвал омраза срещу когото и да било", допълни имамът на джамията в махала Петелци.

Друг от обвиняемите - Али Хайраддин, коментира, че обвинението е режисирано от политици, които искат да извлекат изгода от всяването на напрежение между хората. Навън младежи от Лъжница и Смолян развяваха българското и европейското знаме. "Ходжите са добри хора - учат ни на морал и уважение към хората. Дават ни светъл пример, трябва да ги защитим", каза Осман от Рудозем. Според близките на обвинените не става дума за радикален, а за най-обикновен традиционен ислям. До тях се разхождаше колоритна групичка от махалата в Пазарджик - мъжете с дълги бради и избръснати мустаци, облечени в широки арабски и пакистански дрехи, а жените плътно забулени, с кече (парче плат) на лицето, което позволява да се виждат само очите. В съдебната зала присъстваха представители на Главното мюфтийство, на американското посолство, шефът на Хелзинкския комитет Красимир Кънев и други правозащитни организации. "Изповядването и проповядването на салафитски идеи сами по себе си не са наказуеми, освен ако няма отявлени призиви към насилие", смята Антонина Желязкова, председател на Международния център за изследване на малцинствата.

E79 News; Снимки: в. "Стандарт"
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN