22 Юни 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6951 BGN 1 GBP = 2.2386 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
27.10.2012 16:21

Коментари 5 / Видяна 3446

На Димитровден в село Баница

Младата българка Виктория Манчева прелетя в нощта срещу 26 октомври, Димитровден разстоянието от Лондон до София, за да заведе баба си Анка Петрова, по мъж Николова до село Баница, Серско в Гърция. Баба Анка пък пристигнала от Павликени в София за предстоящото пътуване до родното място на нейните родители – баща й Стоян Пулев и майка й Иванка Занева. Неведоми са пътищата на българите, бежанци от Македониоя.

 

ХРАМОВ ПРАЗНИК в селото, лобно място на Гоце Делчев, Апостола на българите от Македония.

Около 15-ина патриоти от София, Благоевград, Банско и, както вече стана ясно - от Лондон и Павликени се организираха и почетоха Свети Великомъченик Димитър в село Баница, което отстои на 17 км, североизточно от гръцкия град Серес. На поляната зад руините на църквата, която някога е носила името “Свети Димитър” отец Филип от Банско отслужи литургия за празника на българския храм, а след нея и заупокойна молитва за Бог да прости Гоце Делчев и другите петима революционери, загинали в сражението с турски аскер, на 4 май 1903 година, на 100 метра от църквата. Между пропътувалите дългото разстояние имаше и двама именници, историците от Македонския научен институт-София  Димитър Тюлеков и Димитър Шалев, които почерпиха с вкусна погача и червено вино.

Руините на църквата гърците предвидливо и правилно са я оградили с телена мража, за да не се доунищожават останалите все още следи от българското присъствие там. Вкопан в стената вдясно от олтара има малък олтар с икони, свещи и кандило. На това място част от костите на Гоце са били съхранявани в дървено сандъче от 1906 до 1917 година. Банскалията Костадин Хаджитодоров прескочи телената ограда и постави в параклиса-ниша българска икона “Свети Димитър”, осветена малко преди това от отец Филип.

Баба Анка: “Не мога да говоря от вълнение, пих даже и успокоителни. Татко ми Стоян Пулев е от съседното село Фращени, на което сега гърците му казвали Орини. Мама е от Баница и през 1917 бяга с по-големите от мен братя и сестри в България. Татко по това време е на фронта, седем години е бил на войни. Когато се събират с мама през 1919 година се установяват чак в село до  Павликени. Там се раждам и аз и наистина много се вълнувам сега,стъпила на земята от където са тръгнали моите родители.”

Виктория Манчева, внучката: “Дойдох от Лондон, за да изпълня съкровенното желание на моята любима баба Анка. Когато човек стъпва по земята на своите корени, става по-силен и добър, по-мъдър. Връщам се в неделя късно вечерта, защото в понеделник съм на работа. Да живее България!”

Здраво стъпила на каменното мостче, под което някога жените от Баница са изкъпали убития Гоце Делчев Виктория, която в Англия е известна още като певица от фолклорното трио “Перуника” подхваща ”Песен за Гоце”:

 

Хабер ми дойде от Солуна града,

че ми го бесат Гоцето Делчев, войвода...!

 

 

ЗА СЕЛО БАНИЦА

Според преброяване от 1906 година село Баница е населявано от 1160 души българи-екзархисти/тогава се е броило само мъжкото население/. Преди това през 1903 година след сражението, в което загива Гоце Делчев турците палят десетина къщи. През 1913 година, по време на Междусъюзническата война гърците завземат селото и го подпалват. Започва бежанската вълна на населението към майка България. През 1917 година гръцка войска повторно запалва останалите читави къщи от селото, за да прогонят и последните български семейства. Сега, погледнато високо от хълма Баница прилича на лунен пейзаж. Стърчи само кулата на камбанарият, всичко наоколо е в руини. 

Автор: Румен Жерев, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 22.06.2018

1 USD =1.70 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.24 BGN

10 CNY =2.61 BGN

1 CHF =1.70 BGN

100 JPY =1.53 BGN