20 Август 2017 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1518 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
29.03.2013 17:46

Коментари 4 / Видяна 2081

33-метров православен кръст над Благоевград срещна кмета Камбитов и бившия кмет Причкапов

Още по темата: Сглобиха кръста над Благоевград (видео) Кръстът над Благоевград – сред най-високите съоръжения в Пиринско Кръстът започна да издига снага над Благоевград Кметът Камбитов положи основите на 33-метровия кръст над Благоевград 33-метров православен кръст над Благоевград срещна кмета Камбитов и бившия кмет Причкапов

Идеята за изграждането на православен кръст, който да се превърне в символ на Благоевград срещна настоящия кмет на общината Атанас Камбитов и бившия кмет Лазар Причкапов. По време на срещата, която се проведе в кметския кабинет, двамата обсъдиха всички важни стъпки за реализацията на начинанието. Лазар Причкапов изрази задоволство, че има приемственост в развитието на града и с удоволствие предостави цялата налична документация за проекта. Той подчерта, че от 2006 година до сега са събрани около 30 000 лева от дарения, които по всяка вероятност ще бъдат предоставени за изграждането. „Миналото и настоящето си подават ръка в името на по-доброто бъдеще за Благоевград“, допълни бившия кмет.  В тази връзка д-р Камбитов анонсира, че се финализира процедурата по издаване на строителното разрешение, а Министерството на земеделието и храните е предоставило 100 000 лева за изграждането на паметника. Кметът добави още, че начинанието е получило благословията на Неврокопския Митрополит Натанаил, а зданието ще е високо точно 33 метра, символизирайки святата Христова възраст. „Когато в едно управление има приемственост и разбирателство между отделните институции и личности, които имат воля за работа и хъс, за положителни нововъведения, тогава нещата се случват. Благоевград отдавна трябваше да има своя символ на вярата, който да ни издигне на мястото, където заслужаваме да бъдем в развитието си“, изтъкна още той.

В момента се изчаква да изтече 14-дневният срок, в който строителното разрешение трябва да бъде обявено от Регионалната дирекция за национален строителен контрол. Според експертното мнение на главния архитект на община Благоевград Васил Тинчев, строително-монтажните работи трябва да започнат до броени дни. Той подчерта, че още при проектирането на централния площад през 80-те години на миналия век е предвидено на отсрещния хълм да се извисява монумент. По думите на архитекта, кръстът ще се постави върху солиден бетонов фундамент, тежащ над 380 тона. Върху символът на Разпятието ще бъдат поставени множество осветителни тела, очертаващи контура на православния символ.

Идеята за изграждането на кръста възниква през 2006, като председател на инициативния комитет е именно тогавашния кмет Причкапов. Името, което получава инициативата и целия мемориален комплекс е „Памет и вяра“, като в инициативния комитет са включени 86 души, сред които хора на бизнеса, представители на академичната общност и Българската православна църква.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 18.08.2017

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.15 BGN

10 CNY =2.50 BGN

1 CHF =1.73 BGN

100 JPY =1.52 BGN