.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
15.06.2013 11:25

Коментари 0 / Видяна 7467

Американски студенти археолози копаят българска земя, между тях холивудска звезда

12  американски студенти от 11 университета вече осми ден са на археологически разкопки в древния град Хераклея Синтика в близост до село Рупите, Петричко. Между тях тинейджърките от Петрич бързо “надушиха” и разпознаха холивудската филмова звезда Коул Мичел Спраус, познат от нашумелите и в България филмови сериали за деца “Приключенията на Зак и Коди”, продължението му “Корабните приключения на Зак и Коди”, “Лудориите на Зак и Коди”, “Приятели” и други. 21 годишният вече Коул Спраус е студент по археология в Нюйоркския университет и от 4 години е оставил филмовата си кариера на заден план.

   За втора година ние от Американския научен център в София организираме тук, на Хераклея Синтика лятна школа по археология за американски студенти, разказва д-р Емил Нанков, координатор “Археологически програми” към центъра. Вече осми ден сме тук на разкопки. Много им е интересно, защото за първи път работят на терен и повечето от тях за първи път са в България, въобще на Балканите. Нощуваме в хотел в Петрич. Сутрин от 6 часа сме на терен, студентите копаят и събират материал до 13.00 часа, който след обед го обработват и изследват в музея в Петрич, допълва д-р Иво Чолаков от Института по археология към БАН, който е един от българските преподаватели на американските студенти.

   Запознанството си с богатството на древната българска земя 12-те студенти и двамата техни американски преподаватели започнали с 8 дневна обиколка на археологически обекти - тракийски и римски селища из цяла Северна България, Черноморието, както и в Пловдивско, и Старозагорско. Тук, на Хераклея Синтика студентите ще се обучават, трудейки се на разкопките до края на месеца.

   Преподавателката им професор Холи Франкс сподели впечатлението си от археологическото богатство на българската земя: “За мен е чест и удоволствие да стъпвам като археолог по тази древна земя. България е наситена с антични артефакти и благодаря на нашите партньори от Американския научен център, че създават уникални условия за обучение на нашите студенти.”

   Бъдещият археолог 21 годишният Коул Спраус прецизно копаеше земята в занаятчийския квартал на древния град Хераклея Синтика. Прекъсна работата си само веднъж за 5 минутки, защото беше открит и тук от свои почитателки. Майка доведе двете си дъщери тийнейджърки, за да вземат автограф и да се снимат с холивудската звезда, едно от палавите братчета близнаци в популярния из цял свят детски сериал: “Природата в България е много красива, сходна е много с тази в Калифорния, разказва Коул Спраус. Увлечението ми по археология надделя над успешната ми кино кариера. Моят дядо е геолог, а историята и геологията са тясно свързани. Хората трябва да изучават историята, защото тя, историята, има способността да се повтаря. Изучавайки историята ние, хората трябва да се поучаваме от грешките й”, коментира студентът по археология Коул Спраус. Той е бил приятно изненадан, че още с пристигането с Петрич пред хотела го чакали полудели от удоволствие десетки млади момичета, които скандирали името му. С удоволствие всеки ден раздава автографи и се снима с почитателките си. Сподели още, че заедно с брата си близнак Дилън са свикнали на този интерес, защото героите Зак и Коди са популярни в целия свят. Те са родени в Италия, но като 4-месечни бебета заедно с родителите си се преместват да живеят в Америка. Коул сподели още,че участието му известния сериал е станало малко случайно - в последния момент неговите родители решили братята близнаци да се явят на кастинг, където веднага били одобрени. “След 2009 година не съм се снимал във филми и моето желание да се посветя изцяло на археологията, като житейска перспектива”, допълни накрая холивудската звезда.

  Научният ръководител от БАН на лятната археологическа школа доцент Людмил Вагалински с болка сподели пред екипа ни за някои неизпълнени обещания на кмета на Петрич Вельо Илиев: “Обещани ни бяха едни 30 000 лева, за да наемем местни хора, които да участват в разкопките. Доколкото знам парите са гласувани от Общинския съвет в Петрич, но все още ги няма на сметките на Градския музей в града. А това спъва много работата ни. Обещана ни е и втора камера за видео наблюдение, която да поставим на входа на археологическия обект, но такава още няма. Тук иманярите действат брутално, когато нас ни няма и охранителните камери предпазват много от набезите им. Местните ръководители трябва да осмислят какво богатство за района е отварянето на Хераклея Синтика като туристическа дестинация. В комбинация с отстоящите само на 300 метра храм на баба Ванга и топлите минерални извори Рупите - това ще бъде една огромна “касичка” за пълнене на общинската хазна. Тук ще се стичат още повече хора от цял свят”, с въздишка сподели доцент Вагалински.

Хераклея Синтика

  Хераклея Синтика е античен град от елино-римски характер, съществувал от 4 век преди Христа до 6 век след Христа Той се намира в южната част на угасналия вулкан Кожух, в средна Струма, в близост до село Рупите. Намерените находки са основно на гръцки и латински език. При поведените досега археологически проучвания са установени белезите на голям античен град, в който е имало канализация и занаятчийски работилници. Намерени са две оброчни плочки – на Херакъл и на Артемида. Откритието на името на града става през 2002 година, когато е намерена плоча с надпис на латински език от 308 година след Христа. Разчита се текст, в който император Галерий се обръща към жителите на Хераклея в отговор на молбата им да вузстанови изгубените им граждански права. На плочата недвусмислено се чете “Хераклео”.

 

 

 

  

Автор: Румен Жерев, E79 News; Снимки: Румен Жерев
Тагове:

Коментари: