26 Септмври 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
17.06.2013 18:19

Коментари 0 / Видяна 2419

Българска панихида в Кавадарци за 100 години от Тиквешкото въстание

Около 100-ина българи от Вардарска Македония и двайсетина дошли от София, Пловдив, Габрово, Благоевград и Кюстендил се събраха на 15 юни по обед в църквата “Свети Димитрия” в град Кавадарци на заупокойна молитва, за да почетат паметта на над 1200-та жертви от Тиквешкото въстание. Въстание срещу сръбските окупатори, избухнало на същата дата, 15 юни, преди 100 години. Въстание държано до преди няколко години в тайна от обществеността в Македония и България.

За да почетат паметта на героите, от Скопие, Прилеп, Охрид, Битоля, Преспа и Струмица дойдоха все още живите мъченици на българската кауза във Вардарско Илия Гербев и Панде Евтимов, лежали десетилетия по сръбски затвори и лагери заради българската си идентичност, както и десетки наследници на техни съмишленици. Вътре в храма дядо Илия се провикна на два пъти “Да живее България”, а заупокойна молитва отслужиха двама свещеника.

 

На последвалата среща лекция за Тиквешкото въстание изнесе професор Александър Гребенаров от Македонския научен институт в София, а вълнуващи слова казаха Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Скопие, Панде Евтимов и адвокатът от Кюстендил Анани Константинов: “Касапинът коли най-кротките крави” – с тази пословична мъдрост бай Панде осветли спомена за над хилядата мирни жертви от Кавадарци, Неготино и село Ваташа, чиято единствена вина е била, че са българи. Лазар Младенов укоримо се обърна към Тодор Тилев, консул в посоството ни в Скопие, както и към военното аташе в посолството Милко Чонов, че в Република Македония сега свободно се разпространяват сръбски, албански, хърватски и какви ли още не вестници и списания, но не  и български. Не се гледат свободно български телевизии, защото от София са искали немалко пари от операторите за излъчването им в Македония.

Автор: Румен Жерев, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN