.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
07.11.2013 16:12

Коментари 4 / Видяна 2878

Д-р Любенова алармира: Учениците не възприемат марихуаната като наркотик

Деца от 5-6 клас вече са пробвали марихуана. За това алармира доктор Теменужка Любенова председател на Общински съвет по наркотични вещества в Благоевград. Учениците не възприемат марихуаната като наркотик, а като лекарство, категорична е доктор Любенова.  

От Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград запознаха осмокласниците от СОУИЧЕ „Свети Климент Охридски” с опасностите, които крият наркотиците и рисковите контакти и запознанства, които въвличат младите момичета в трафика на женска плът. „Наркотиците и трафика - реалната опасност” е името на образователния филм, който постави акцент върху две от най-страшните теми в нашето съвремие. Филмът е дело на доктор Теменужка Любенова и в него става въпрос за благоевградчанка, която попада в каналите на трафикантите на наркотици и жива плът.

„Разказваме историята на едно момиче от Благоевград, тъй като смятаме, че това, че момичето е от Благоевград, ще окаже по-голямо въздействие върху учениците, които са при нас. Нейната история наистина е трагична. Това е едно момиче, което в 10 клас печели национален конкурс за есе, но след това започва да употребява наркотици, изнасят я извън България като проститутка, продадена е в ЮАР, а след това е захвърлена в Кипър.

Когато говорим за наркозависимите, децата си представят някои аутсайдери или предварително белязани от съдбата. Искаме да им покажем, че няма някой, който да се родил наркозависим и когато не се вслушват във възрастните животът им може да се преобърне,” каза доктор Теменужка Любенова.

Децата мислят, че проблемът с наркотиците и трафика на хора няма как да ги застигне. Много от учениците например не приемат марихуаната за наркотик, алармира доктор Любенова.

„Те смятат, че това което говорим за наркотиците, не трябва да го говорим, защото много малка част стават наркозависими. Визираха марихуаната, която била полезна за лечение, била полезна за това хората да се чувстват по-добре, по-щастливи. Те не я приемат за наркотик. Децата не са виновни и в тази връзка ни пуснахме една декларация. Виновни са институциите, че децата така разбират употребата на марихуаната,” категорична е д-р Любенова. 

Кампания по превенция на наркоманиите и трафика на хора е насочена към подрастващите, като включва два панела - образователния филм „Наркотиците и трафика - реалната опасност” и конкурс за ученици на две теми: „Моят любим национален герой” - за ученици от 1 до 4 клас, и „Човекът- свободен и независим” - от 5 до 12 клас.

Автор: Георги Божидаров, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN