.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
07.04.2016 09:43

Коментари 0 / Видяна 2786

Ученици от ПГИ "Иван Илиев" - Благоевград проведоха стаж в Германия

Дванадесет ученици на Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев” – Благоевград от специалностите „Оперативно счетоводство“ и „Икономика и мениджмънт“ проведоха двуседмичен стаж - от 5 до 19 март 2016 година, в предприятия и организации в град Йена, Германия. Работните им места бяха осигурени в Професионално  училище по  бизнес и администрация, библиотека,  Основно училище "Фридрих Шилер", детска градина, Галерия за съвременно изкуство, УАГ за продължаващо обучение и преквалификация. Учениците  имаха възможност да се запознаят с особеностите на немските фирми – тяхната структура, управление и счетоводство. Те работеха под прякото ръководство на немските ментори и изпълняваха успешно поставените им задачи.

Пътуването беше финансирано по проект от „Еразъм +“. Учениците бяха придружавани от две от госпожите си - Михайлова и Стойкова.

Представители  от партньорската организация УАГ изнесоха лекция за общуването и запознаха учениците подробно с особеностите на дуалната система на професионалното образование и обучение в Германия, лекции на тема „Трудово право в Германия“ и „Данъчната система в Германия“. 

Учениците посетиха фабриката за ръчно производство на горчица на г-н Репен, Спестовната каса на Йена, където участваха в беседа за немската банкова система, имаха възможност да слушат лекции на представители на занаятчийската и индустриално-търговската камара.

Всеки ученик получи сертификат за проведената практика лично от г-н Давид Хирш –ръководител на проекта от страна на партньорската организация ÜAG.

В свободното си време възпитаниците на ПГИ „Иван Илиев” посетиха редица исторически и културни забележителности. В Берлин посетиха сградата на Райхстага, Александърплац, Телевизионната кула, Островът на музеите, Музей на египетското изкуство, Бранденбургската врата, Берлинската катедрала „Свети Лудвиг“, разходка край река Шпрее, нощен Берлин и други.В Йена посетиха Jenа Tower, Музей на стъклото, Музей на оптиката, къщата - музей на Шилер, Планетариума, университетите в града, Галерията на Йена, Библиотека , хотел „Steigenberger Esplanade Jena“, симфоничен концерт.

При посещението на Лайпциг учениците видяха кафето, в което са писали Гьоте и Шилер, сградата, в която Георги Димитров е произнесъл речта си на Лайпцигския процес. Беше проведена и екскурзия до град Ерфурт и манастира на Августиан, в който е живял Мартин Лутер, мостът на търговците „Кремербрюке“, католическата катедрала в центъра на града, екскурзия до град Ваймар,  градът на Гьоте, Шилер, на композитора Ференц Лист, а след това и център на нацизма. Разгледаха и  концлагера Бухенвалд.

 Учениците участваха и в радиопредаване за България на немски език на радио OKJ , което се излъчи на 18 март 2016 година от 16:00 часа местно време.

Възпитаниците на Професионална гимназия по икономика създадоха много контакти с български студенти, които учат в град Йена и обмениха информация за възможностите, които Германия предлага за продължаване на образованието във висши учебни заведения.

E79 News
Тагове: Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев” – Благоевград,стаж,германия

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN